Norges største og eldste allmennkulturelle tidsskrift. I Samtiden skriver landets
skarpeste penner om politikk, litteratur og samfunnsspørsmål. Bestill abonnement her

Samtiden 1 – 2010

Leder: A boy named Sue
«Det er nærliggende å lese bind 2 av Min kamp som en reaksjon på likhetsprosjektet generelt, og likestillingsprosjektet spesielt. Men det kan også leses som en pågående konflikt mellom pliktfølelse og frihetslengsel.»

Geir Gulliksen: Se min kjole

Tore Renberg og Karl Ove Knausgård: I røykeavdelingen på havets bunn
«Karl Ove og jeg møttes i Bergen i 1992. Og jeg mener å huske det første møtet; jeg husker i hvert fall hva som foranlediget det. Jeg hadde begynt i studentradioen i Bergen, og slik jeg minnes det hadde jeg kun vært der noen dager innen jeg snappet opp et slags … rykte. En slags … fornemmelse. Omtrent som når man får følelsen av at det har kommet et nytt band som man må høre, et band man, bare via andres ord, bare via det som summer i luften, vet at man kommer til å like. Det jeg hadde snappet opp var ikke et band, men en person.»

Hanna Ørstavik: Om skrivingen og mellomrommene

Kjersti Rorgemoen: Stakkars Pram

Maria Reinertsen: Hvor kommer politikken fra?
«Hva om realistenes resept på den økonomiske politikken er like basert på ønsketenkning som snillistenes?»

Christine Myrvang: Smilefjes i vareflom
«Mens forbrukerpolitikken domineres av juss og velmenende markedssmøring, har forbrukeren fått nye, reklamefinansierte hjelpere.»

Sven Egil Omdal: Når aviser dør
«Se godt på dagens avis, mens du ennå har den. Noen av de beste avisene i verden lever på lånt tid og lånet forfaller snart.»

Carsten Jensen: Vil våre barn hate oss?
«Vi er ikke den første sivilisasjonen som står overfor trusselen om et sammenbrudd. Det kan godt tenkes at våre forgjengere, som mayaindianerne, trodde at slutten på deres samfunnsform var slutten på verden. Forskjellen på dem og oss er bare at denne gangen er det sant.»

Åsne Seierstad: En introduksjon til Tjsetsjenia

Jonathan Litell: Tsjetsjenia år III


Samtiden