Norges største og eldste allmennkulturelle tidsskrift. I Samtiden skriver landets
skarpeste penner om politikk, litteratur og samfunnsspørsmål. Bestill abonnement her

Samtiden 2 – 2008

Leder: Rene ord for pengene
«Noen ord er for fete og pompøse til at de egner seg til hverdags. Alternativt er de for viktige til at man skal slenge dem rundt seg i tide og utide. ‘Ytringsfrihet’ er et sånt ord. ‘Demokrati’ er et annet.»

Dag Solstad: Om ytringsfriheten
«Jeg frykter konsekvensene av å dyrke ytringsfriheten som en hellig idé, som står over alle ideer, konsekvenser som allerede nå har vist sin ødeleggende kraft.»

Sindre Bangstad: Larmen og vreden – fotnoter til sekulariseringsdebatten
«Debatten rundt Mohammad Usman Rana sier mer om den sekulære og liberale intelligensiaens illiberale intoleranse, enn om Ranas religiøse og politiske sympatier.»

Øystein Noreng: Statoil som internasjonal aktør
«Med dårligere utsikter til vekst på norsk sokkel må StatoilHydro vokse i utlandet. Alternativet er nedtrapping og, på lengre sikt, kanskje avvikling.»

Cathrine Sandnes og Bent Sofus Tranøy: Tillitsmannen – intervju med Helge Lund
«Han kan flytte på en milliard eller tre lettere enn finansministeren. Beslutningene hans har mer å si for Norges samlede CO2-utslipp enn de fleste andres. Han har et avgjørende ord med i laget om hvilke tettsteder i Norge som skal blomstre, og hvilke som skal svinne hen. Han forvalter en større del av nasjonalformuen enn Oljefondet. Det er, med andre ord, ikke helt urimelig å antyde at Helge Lund er en av Norges aller mektigste menn.»

Arne Johan Vetlesen: Nullsumlogikk og andre narrespill – norsk oljepolitikk i klimakrisens tjeneste
«Jens Stoltenberg og Helge Lund ligner hverandre til forveksling – ikke minst når de forsøker å forklare oss hvorfor det er bra for miljøet at vi fortsetter å slippe ut mest CO2 per innbygger.»

Anne Hege Simonsen: Det norske oljeeventyret
«I Norge har oljen vært et eventyr. I Nigeria er den et mareritt.»

Elin Haugsgjerd Allern: Partidemokrati på prøve
«De politiske partiene er svekket som bindeledd mellom velgere og politikere i demokratiet. Spørsmålet er i hvilken grad partielitene selv har bidratt til å øke avstanden.»

Andreas Selliaas: Våre urealistiske forventninger til OL i Beijing
«Av alle som har lagt sterke følelser, stor innsats og høy prestisje i sommerens olympiske leker, er det i grunnen bare medaljevinnerne som kommer til å være fornøyde når OL er over.»

Arve Hjelseth: Slik gjør vi det her. Et essay om Sydens særegne sosialitet
«Kodene spiller bevisst på at alle er like for Gud, eller rettere sagt for StarTour.»


Samtiden