Norges største og eldste allmennkulturelle tidsskrift. I Samtiden skriver landets
skarpeste penner om politikk, litteratur og samfunnsspørsmål. Bestill abonnement her

Samtiden 2 – 2012

Frode Helmich Pedersen: «Espen Barth Eide eller kunsten å selge en krig»
Om det i blant har hersket tvil om hva vi gjør i Afghanistan, og hvorfor vi er der, har vi alltid kunnet spørre Espen Barth Eide, skriver Frode Helmich Pedersen. En gjennomgang av forsvarsministerens ulike posisjoner de siste ti årene viser en mann som til enhver tid har talt krigens sak – og nesten umerkelig endret retorikk og fokus.

Leder: «Norge i krig»

Asle Toje: «Norges trilemma: Lite land i en multipolar verden»
«De første som vil merke at USA blir mindre mektig i verden, er land som har overlatt sikkerheten sin til amerikanerne. Det vil si, land som Norge.»

Hanne Eggen Røislien: «There is no such thing as ‘nice soldiers’!»
Røislien har intervjuet soldater fra de israelske forsvarsstyrkene om hvordan både de og norske soldater må «lære seg å overskride sin grunnleggende moralske kodeks, som hele vårt sivile samfunn er bygget på».

Karin Abraham: «Israel fra innsiden»

Det norske engasjementet for Palestina forholder seg ikke til virkeligheten, selv om det sikkert er godt ment. Dermed bidrar vi ikke til fred, mener Abraham.

Mark Jay Mirsky: «Ruth Maier – En av oss»
Da Ruth Maier tidlig 1939 kom til Norge, atten år gammel, hadde hun bare fire år igjen å leve. Dagbøkene viser en følsom kvinne, født inn i en assimilert familie som hadde fraskrevet seg jødedommen, men som i løpet av fire år «blir ‘jødisk’ og finner en søster i den norske lyrikeren Gunvor Hofmo.

Kåre Bulie: «Liv på lerretet. Et møte med Olav Christopher Jenssen»
Norges mest synlige maler internasjonalt siden 1980-tallet er aktuell med tre norske utstillinger på ett år. Men hvordan bildene hans egentlig oppstår, har han ingen anelse om.

Hans Petter Graver: «Hvem bestemmer over loven? Hvordan rettsliggjøringen av
samfunnet gjør jussen mektigere på bekostning av politikken»

Stein Stugu: «En hang til det autoritære»
I moderne bedrifter er det ikke lenger nok å gjøre jobben godt. Man skal i tillegg tenke rett. Hvilket, i realiteten, betyr at du skal tenke sjefens tanker og ha de rette holdningene.

Øyvind Ihlen: «For bedrift og fedreland»
Norske bedrifter slår stort på det og mener de har samfunnsansvar i blodet.


Samtiden