Norges største og eldste allmennkulturelle tidsskrift. I Samtiden skriver landets
skarpeste penner om politikk, litteratur og samfunnsspørsmål. Bestill abonnement her

Samtiden 3 / 2018

FRAMTIDEN er konstant til stede i samtiden. Det relativt nye i menneskets historie er at det ikke bare er vår individuelle framtid, familiens framtid, gruppas framtid eller nasjonens framtid vi må forholde oss til. I vår tid bærer vi hele klodens og menneskehetens framtid på våre skuldre. Den globale framtiden er satt i spill av krefter som befolkningsvekst og ikke minst miljøutfordringene. I tillegg ser en annen utfordring ut til å sette sitt preg på det 21. århundret: ny teknologi. Utviklingen av bioteknologi og kunstig intelligens vil i overskuelig framtid gjøre det mulig for menneskene å forandre og genredigere seg selv. Algoritmer og stordata kan gjøre det lettere å kontrollere andre mennesker. Dermed forandres betingelsene for hva det vil si å være menneske og hvordan vi innretter oss som samfunn. Hvordan vi skal forholde oss til framtidens viktigste utfordringer er hovedtema for SAMTIDEN OM FRAMTIDEN.

Nummeret inneholder intervjuer med Yuval Noah Harari, Evgeny Morozov, Kate Raworth, Jonathan Haidt og Jared Diamond. I tillegg begynner vi med en fast kritikkspalte. Først ut i den nye spalten er tekster om Pål Norheim og Karl Ove Knausgård (litteraturkritikk) og Dagsnytt 18 (maktkritikk, se smakebiter under).

Men tilbake til framtiden. Synes du den er overveldende å ta stilling til? Lider du av framtidsangst? I så fall kan det være lurt å forberede seg. Og da kan det nye Samtiden være ett sted å begynne.

Velkommen til Samtiden om framtiden!

Christian Kjelstrup
Redaktør


Samtiden