Foto

 iStock: Isbjorn

Lån uten sikkerhet - Derfor kan kredittlån lønne seg

av: Leading Web Solutions
Publisert: 7. juni 2021 kl 15.23
Oppdatert: 3. mars 2022 kl 14.57

 

Lån uten sikkerhet - Derfor kan kredittlån lønne seg

Det finnes mange typer lån på markedet til ulike formål. Ett av de som blir oftest søkt om er lån uten sikkerhet, eller forbrukslån som de også kalles. Dette er et mindre lån som du kan bruke på nettopp det du måtte ønske. Enten det er sko, regninger, ferieturer, eller oppussing. Dette er altså et lån som utformer seg etter dine egne behov og betingelser. Slik får du mer fleksibilitet til dine formål. De fleste banker og låneforetak har åpne søknader om forbrukslån på sine nettsider.

Lån med sikkerhet

For å enkelt forstå spesifikasjonene rundt usikrede lån, kan du også se litt nærmere på motparten, lån med sikkerhet. Dette innebærer lån som er spesielt rettet mot spesifikke formål. I løpet av tiden du står i gjeld til utlåner har disse pant i én av dine eiendeler. Det stilles krav om at pengene du får utlånt gjennom et boliglån blir brukt til å finansiering av dette. De ulike bankene eller låneforetakene har dermed en sikkerhet i din bolig så lenge du står i gjeld hos dem.

På en måte kan du se på det som at banken kjøper huset eller bilen. Videre kjøper du dette med månedlige avdrag. Det gjør det også enklere å få tak i disse lånene. Dette skyldes at banken eier huset eller bilen som sikkerhet dersom du ikke klarer å betjene hele lånet. Du får derimot ikke spesielle lån for å pusse opp badet, eller reise på ferie. Det er nettopp her kredittlån kan lønne seg for forbrukerne. Det finnes flere hovedforskjeller mellom lån med og uten sikkerhet:

●      Lån med sikkerhet krever pant

●      Lån med sikkerhet har færre krav og lavere rente

●      Usikrede lån gir mer fleksibilitet

Her tilbys kredittlån

De fleste finansieringsforetak og banker kan tilby kredittlån. Svært mange nordmenn har søkt og søker om dette, som har gjort det aktuelt for bankene å tilrettelegge låneavtalene. Derimot vil kravene og vilkårene variere mye mellom bankene. Her er det derfor viktig å være forsiktig.

Tips! Ønsker du lese mer om kredittlån bør du sjekke ut Billigeforbrukslån.no/kredittlån/.

Normalt har usikrede lån mye høyere renter enn lån med sikkerhet. Se derfor nøye etter på rentesatsen, søk om tilbud i flere ulike banker og still egne krav til utlåner. Det samme gjelder nedbetalingstid, som kan være avgjørende for det totale lånebeløpet.

Låneeksempel: 150.000 kr. over 5 år: Eff.rente 11,31%. Kostnad 43.467 kr. Totalt 193.467 kr.

 

Du kan også be om hjelp fra profesjonelle tjenester, dersom du har dine grenser og ønsker notert. Disse jobber med lånesøknader daglig, - en av de store aktørene i Norge er Sambla. Gi informasjon om dine ønsker og preferanser og få ulike tilbud levert tilbake. 

På denne måten sparer du mye tid, og kan enklere sammenligne den viktigste informasjonen fra et utvalg banker eller låneforetak. Slike sammenligningstjenester er som oftest gratis og uforpliktende. I etterkant kan du selv ta kontakt med banken du ønsker.

Når lønner det seg med et lån uten sikkerhet

Med et usikret lån, kan du være sikker på at søknadsprosessen ikke tar lang tid. Ingen takst på hus eller verdi på båt eller bil trenger å vurderes. Den ønskede lånesummen pleier å være på konto innen et par virkedager. Dette forutsetter videre at ikke du har noen betalingsanmerkninger. 

Dersom du trenger å betale en regning eller får uforutsette utgifter rett før lønningsdag, kan du derfor med et kredittlån få tilgang til nødvendig beløp raskere. Det gir en betryggende frihetsfølelse å vite at pengene er tilgjengelig dersom det trengs.

Når pengene har havnet på konto kan du også ombestemme deg angående pengenes formål. Kanskje sitter du igjen med en restsum som kan brukes på å pusse opp badet, eller reparere terrassen. Da trenger du ikke å forhøre deg med banken eller søke om godkjenning. Så lenge avdragene blir tilbakebetalt i tide, står pengene fritt til disposisjon. 

Et alternativ til forbrukslånene er kredittlån, for eksempel med kredittkort. Her har du en lavere fast ramme med disponible penger. Disse kan brukes som lån uten sikkerhet, og betales tilbake påløpende måned uten renter.

●      Kredittlån er gunstig under tidspress eller ved lavere lånebeløp

●      Lånet kan brukes til hva du ønsker

●      Bestem egen nedbetalingstid under den maksimale grensen

Kriterier til låntaker

Alle typer lån stiller visse krav til deg som ønsker å søke. Typisk stiller usikrede lån høyere krav enn lån med sikkerhet. Aldersgrensene på disse lånene starter på 18 år avhengig av utlåner, men ligger ofte på 23 eller 25 år. Det stilles også krav om fast inntekt, hvor utbetalinger fra NAV eller Lånekassen ikke godkjennes. 

Det vil kun lånes ut penger til norske statsborgere. Betalingsanmerkninger gir nesten automatisk avslag på lånesøknad. Selv om du oppfyller alle kravene, kan utlåner likevel gi avslag på en eventuell søknad.

Et avslag på typen lån du ønsker å søke om er ikke avgjørende for resten av livet. Det finnes flere måter du kan rette opp og forbedre situasjonen din på. Det enkleste er å søke om lån med pant i bolig eller bil som sikkerhet. 

Dersom du heller ikke kvalifiserer til denne lånetypen, kan du vurdere å søke om refinansiering av dine tidligere lån. Husk at det heller ikke er noen skam å søke om profesjonell hjelp. De ansatte i alle banker og finansieringsforetak er der for å hjelpe deg.

Oppsummering

Det lønner seg alltid å sammenligne lånetilbud hos flere ulike banker. Slik kan du enklere finne lånet med best rente og betingelser for din situasjon. Et kredittlån i form av kredittkort kan ofte lønne seg dersom du behøver penger på kort tid. Med dette kan du låne mindre beløp rentefritt i en periode. Ulempen med denne typen lån er at rentene er relativt høye dersom du ikke betaler tilbake i tide. Gjennomsnittlig rentefri periode i ulike banker ligger mellom 20 og 60 dager. Du kan her sette din egen kredittgrense for å ikke låne for mye.

Lån med sikkerhet er de store lånene som brukes på større investeringer i livet som hus, bil, båt eller hytte. Det er likevel ikke så ofte du gjør slike investeringer. Ferieturer, oppussing og uforventede regninger kommer derimot litt oftere. Da kan du bruke lån uten sikkerhet som kredittlån. Her stiller ikke banken noe krav til hva pengene går til. Du kan søke om penger til hva du måtte ønske og få pengene på konto på relativt kort tid. Med et kredittlån har du mulighet til å oppbevare ønsket lånebeløp i lommeboken.

 iStock: Isbjorn