ANNONSØRINNHOLD: Norsk sakprosafestival 2022

av: Norsk Sakprosafestival 2022
Publisert: 25. oktober 2022 kl 11.25
Oppdatert: 14. april 2023 kl 13.24

­I år er det tiende gang Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening inviterer til sakprosafest på Litteraturhuset i Oslo.


Festivalsjef Kristina Quintano har kjøpt inn rød løper til tiårsfeiringen, men håper det er andre ting i tillegg til glamouren som vil gi varig virkning på publikum.

– Jeg ønsker at våre gjester skal sitte igjen med en følelse av at sakprosaen kan forstyrre og begeistre, og at sakprosa samtidig kan være helt forløsende vakker. Det er jo litt urettferdig at bøker som handler om mennesker som aldri har eksistert, og samtaler som aldri har funnet sted, kalles «skjønnlitteratur», mens alle de bøkene som handler om de menneskene som har eksistert, og de store dramaene og krigene og verdens historie, får det tørre navnet «sakprosa».

– Også sakprosaen kan være skjønn, estetisk, vakker, kunstnerisk, sier Quintano.
Hun ønsker at festivalen skal speile litt av det enorme mangfoldet som kommer ut av god norsk sakprosa hvert år.

– Vi har på en måte forsøkt å lage en presentasjon av noen av årets beste utgivelser og på den måten valgt litt for leserne. I en tid der to av tre sakprosabøker ikke ender i bibliotekene, har det vært ekstra viktig å få sakprosaen live ut til folket. Hele bokas overlevelse handler om at noen formidler videre en bok de har lest, slik at nye lesere får lyst til å plukke den opp, sier festivalsjef Quintano.

Se hele programmet her