Blogg-logg

Publisert Sist oppdatert

> Ikke særlig forent Europa

Tenk deg at USA møter den pågående krisen med følgende: Bare 30 av 50 stater tilhører dollarområdet; de fleste statene i sør er utenfor dollarområdet, og det er også New York med USAs finanssenter – USAs regjering holder til i Washington, men sjefen for dollar-området Ben Bernanke, opererer fra Pittsburg og finansminister Tim Geithner er først og fremst guvernør i Vermont, en av USAs minste stater med om lag en halv million innbyggere. Absurd? EU fremstår, med bare 16 av 27 medlemmer med i euro-området; mesteparten av landene i øst og Storbritannia, er utenfor euro-området; EU-institusjonene holder til i Brussel, men EUs sentralbanksjef Jean-Claude Trichet opererer fra Frankfurt og lederen for Eurogruppen Jean-Claude Juncker er først og fremst statsminister i Luxembourg.

Andre Sapir på Financial Times’ blogg. Sapir er økonomiprofessor »

http://blogs.ft.com/economistsforum

> Hvem er egentlig Merkel?

Selv etter fire år i en av Tysklands mest krevende jobber lurer tyskerne fortsatt på hvem Angela Merkel egentlig er – en reformator, eller et bindeledd […] Er hun en strateg eller en taktiker? En ulvetispe i fåreklær – eller en gjeterhund? Det betyr faktisk mye, gitt det svake lederskapet ellers i Europa, og gitt de mange problemene som venter på å bli tatt tak i, fra Afghanistan til bankreguleringer til klimaendringer, fra skatt, helse og pensjonsreform til problemene i EU og Nato.

Constanze Stelzenmüller, The German Marshall Fund of the United States

http://blog.gmfus.org/

> Tok feil – får ny sjanse

Ben Bernanke har gjort en god jobb under krisen – han har vært langt mer aggressiv og kreativ enn nesten noen andre ville vært i hans sted, delvis fordi han er ekspert på den store depresjonen, delvis fordi han tok Japans tapte tiår alvorlig og derfor var forberedt på en likviditetsfelle. Jeg har imidlertid én betenkelighet, som egentlig ikke handler om Bernanke, men om den overordnede symbolikken i re-nomineringen – nemlig at den uheldigvis ser ut til å være en bekreftelse på et flink-gutt-syndrom, også kjent som at det er bedre å ha tatt konvensjonelt feil enn å ha hatt ukonvensjonelt rett.

Nobelprisvinner Paul Krugman

http://krugman.blogs.nytimes.com/

KINA 8.800 milliardærer

Det er nå, ifølge den årlige Hurun Report, 8.800 milliardærer i Beijing (1 yuan er i dag cirka 87 øre) og 143.000 som kan kalle seg multimillionærer. I Shanghai, som kommer på andreplass, er det 7.000 milliardærer og 11.6000 multimillionærer. Kina har totalt 825.000 individer verdt mer enn 10 millioner yuan og 51.000 verdt mer enn 100 millioner yuan.

HELSE Verdens fem helsemyter

Tidligere journalist i Washington Post, T. R. Reid, har vært verden rundt for å studere andre lands helsevesen, fra Oslo til Osaka, som han selv skriver. Det har kulminert i boken «The Healing of America: A Global Quest for Better, Cheaper, and Fairer Health Care» og en artikkel i Washington Post; Fem myter om verdens helsevesen.

FINANS Spania på stupet

Flere av econobloggosfærens ivrigste skribenter har brukt spaltemetre på å beskrive Spanias nært forestående undergang. Saken bunner i at Spania nå opplever en arbeidsledighet på over 17 prosent, lønnsdeflasjon og det mange tror er verdens største boligboble. Samtidig har spanske banker tilsynelatende gått klar av finanskrisen. Oppfatningen har vært at de har bygget seg opp større reserver enn sine europeiske kolleger og blitt styrt etter mer konservative regler. Disse oppfatningene blir nå utfordret av Variant Perception som kom med en ny rapport sist uke.

Ukens Tweet:

Mennesker som har «gått på trynet»

er ofte gull verdt for arbeidsgivere.

Lojale og stabile.

Steinar J. Olsen, gründer og daglig leder

i Stormberg, @steinarJOlsen

Powered by Labrador CMS