Nye store banktap på gang

På en flaske portvin er «vintage» et kvalitetsstempel. Men når det amerikanske tidsskriftet BusinessWeek forteller historien om milliarder av råtne lån til næringseiendommer, omtaler de 2007-årgangen som en «toxic vintage».

Publisert Sist oppdatert

En analyse fra Deutsche Bank viser at det er betalingsproblemer knyttet til opp mot tre fjerdedeler av årgangens råtne lån. Dette vil tynge bankenes balanse og kredittvillighet i mange år fremover, lyder vurderingen. Det er særlig to problemer knyttet til 2007-årgangen av låneporteføljene:

Mens prisene på næringseiendommer bare steg og steg, lånte banker og finansinstitusjoner ut milliarder på prospekter som lovte stadig økende leieinnteker, på et nivå over den historiske trenden. Når leieinntektene ikke øker som antatt, men tvert imot faller, er det i mange tilfeller ikke penger nok verken til avdrag eller renter. I den situasjonen kan bare de mest velbeslåtte lånerne betale det banken forlanger.

Et av graverende eksempel er Arizona Grand Resort, et hotell og feriesenter med golfbaner og svømmebassen i toppklasse. Stedets restauranter er mer enn eksklusive, og selv om gjestene nå ikke trenger å betale ekstra for å spille golf, og selv om hver av dem kan spise gratis for opptil 100 dollar i en av restaurantene, bestiller færre og færre opphold. Belegget har falt fra 80 til 67 prosent, og leieinntektene er redusert så mye at senteret har måttet innføre betalingsstans.

Eksemplet er ett av mange, og til sammen utgjør de en tikkende bombe under bankene.

Siden prisene på næringseiendommer var på topp, har Moodys indeks for næringseiendommer falt med vel 40 prosent, fra om lag 190 til litt under 120. En analytiker av det amerikanske markedet sier til BusinessWeek at prisene i 2007 var så høye at det vil gå mer enn ti år før markedet er tilbake på samme nivå. Det skaper problemer for bankene når lånene skal refinansieres. Eiendomsverdien har falt så mye at de kun kan refinansiere deler av lånet med sikkerhet i eiendommen. Og det er svært store beløp det er snakk om. I de kommende tre årene frem til 2012 skal det refinansieres lån for til sammen 1400 milliarder dollar.

Enten må pengene hentes andre steder fra, eller så må banker og finansinstitusjoner regne med enda en bølge med tap av hittil ukjent omfang. Vanligvis er det utbyggere og entreprenører som bygger seg i hjel i høykonjunkturer. Men denne gangen skyldes problemene ikke entreprenørene, men altfor rikelige mengder av risikokapital, og utlånskåte banker som har kunnet boltre seg i gode utsikter. Eieren av et feriekompleks i fjellrike Montana tok etter press fra sin bankforbindelse opp et lån på 375 millioner dollar i 2005. Av rettsakter fra den amerikanske sjø- og handelsretten fremgår det at eieren og banken slo krone og mynt om hvor høyt gebyr banken kunne ta for å gi lånet.

Kilder: Businessweek, Wall Street Journal, Time

Powered by Labrador CMS