«Veien hjem»
Foto

«Veien hjem» er en dokumentar som følger Kine Priyangika, som blir adoptert til Norge fra Sri Lanka som baby, gjennom hennes søken etter identitet, tilhørighet og en følelse av hjemme. Den er blant filmene som vises under Black History Week Norway. Foto: Indie Film

Klappet og klart for en ny runde norsk Black History Month

Publisert: 23. september 2022 kl 15.22
Oppdatert: 23. september 2022 kl 15.22

– For burde ikke historien om den første norsk-afrikanske embetsmannen, i Kragerø på 1600-tallet, og den svarte vikingen vært en del av norske folkeeventyr? heter det i pressemeldingen fra Black History Month Norway.

Ida Evita de Leon dro denne norske versjonen i gang i 2019 – inspirert av USA, og det vokste seg stort året etter i kjølvannet av Black Lives Matter. Nå er det blitt en årlig kulturfestival i både Oslo og Bergen, der det i hele oktober blir bokutstillinger i biblioteker og bokhandler, panelsamtaler, konserter og formidling av historier.

Ida Evita De Leon
Foto

Ida Evita De Leon er leder for Black History Month Norway, som arrangeres i hele oktober. Foto: Handout

Det blir også filmvisning av dokumentaren «Veien hjem» og kortfilmen «Walaac», og i etterkant diskusjon om det vestlige blikk i formidling av adopsjonshistorier.

Arenaer for 2022-arrangementet er blant annet Melahuset, Deichman Bjørvika, Uhørt og Vega kino i Oslo, mens det blir Krølleworkshop på biblioteket i Åsane i Bergen med Lalla og Rahiima fra NRK-serien «Krøll» og nettstedet Krølltopp.

– Under årets Black History Month Norway ønsker vi å utforske hva det vil si å skape, og nedfelle norsk historie, samt se på hva som defineres som kunst verdig å bevare og løfte frem. Vi skal analysere det norske samfunnet ut ifra et svart blikk, heter det videre.