Foto
Gorm Kallestad / NTB scanpix
Leseundersøkelsen

Kvinner leste dobbelt så mange bøker som menn i fjor

Publisert: 18. august 2020 kl 08.47
Oppdatert: 18. august 2020 kl 08.47

Leseundersøkelsen viser at kvinner leste over dobbelt så mange bøker som det menn gjorde i 2019.  Barnebokforfatter Arne Svingen sier til Klassekampen at det gjøres sjokkerende lite for å få gutter til å lese.

18,5 bøker leste kvinner i snitt i 2019. Mennene, derimot leste bare 7,9 bøker. Problemstillingen har lenge vært kjent i både bokbransjen og skoleverket. Nå krever barnebokforfatter Arne Svingen at noe skjer.

– Vi har sett denne utviklingen i mange år, men det gjøres altfor lite for å få til en løsning, sier han, og legger til:

– At det for eksempel ikke finnes en nasjonal leseplan på dette området, er sjokkerende. I Sverige har de leseombud, det burde vi også ha, sier han til avisen.

Svingen arrangerte i fjor litteraturfestivalen «Gutta som aldri slutta». Festivalen satte søkelys på utfordringene med å få gutter til å lese skjønnlitteratur.

Også PISA-undersøkelsen i 2018 viste betydelige leseforskjeller mellom gutter og jenter. Langt flere gutter enn jenter presterte på lavt nivå. 

– Alle må jobbe sammen hvis vi skal få gjort noe med dette problemet. Menn og gutter går glipp av mye hvis litteratur i hovedsak skal være noe som damer driver med, sier Svingen til Klassekampen.