Foto
Fredrik Varfjell / NTB

Selges fortsatt i Norli-butikker på tross av plagiat

Publisert: 15. januar 2021 kl 09.22
Oppdatert: 15. januar 2021 kl 09.22

I 2019 trakk Gyldendal tilbake Eirin Gundersens tre diktsamlinger etter at flere norske poeter fant sine egne setninger i diktsamlingene, uten noen form for henvisning eller kreditering.

To år senere selges fortsatt diktsamlingene i en rekke Norli-butikker, skriver Klassekampen.

Norli-sjef John Thomasgaard sier nå at bøkene vil bli beordret fjernet og tatt ut av salg. Han innrømmer at det ikke er blitt fulgt opp helt til mål, men påpeker samtidig at flere av Norli-butikkene som fortsatt selger Gunders bøker er eid lokalt og derfor ikke styres av kjedekontoret.

Gyldendals sjefredaktør Kari Marstein tar selvkritikk for at de tre bøkene fortsatt er til salgs.

– Vi kontaktet selvfølgelig bokhandlene i 2019, men skulle naturligvis ha sjekket om dette ble fulgt opp. Disse bøkene skal ikke være tilgjengelige for salg, sier hun, og legger til at forlaget vil ta kontakt med hver enkelt butikk for å stoppe salget.

I går meldte Klassekampen om at kokeboka «Sørlandsmat» er tilgjengelig for utlån i flere bibliotek, til tross for at den ble trukket fra markedet i 2012 på grunn av plagiat. Også Gundersens bøker er mulig å låne på svært mange folkebibliotek, selv om Gyldendal, forfatteren og Kulturrådet har bedt om at disse skal bli fjernet.

Deichman bibliotek i Oslo har to eksemplarer av Gundersens «Alt som ikke har blitt tjoret fast» tilgjengelig i sitt lukkede magasin i Bjørvika. Det betyr at diktsamlingen kun er tilgjengelig for lesing på biblioteket, ikke for hjemlån. I tillegg informerer de på sine nettsider at boka ble trukket av forlaget på grunn av plagiat.

Flere andre bibliotek tilbyr derimot Gundersens bøker uten å formidle at bøkene er trukket etter plagiatanklager. Marstein er ikke spesielt begeistret for dette. Hun mener bibliotekene bør fjerne bøkene fra hyllene, siden forlaget har trukket dem tilbake.

Hun synes derimot at Deichman Bjørvika har fått til en brukbar løsning.

– Det gjør at historien rundt bøkene er tilgjengelig, selv om de ikke finnes til vanlig utlån, sier hun.