Bok

Jo Anders Johnsen er aktuell med boken «Nabovarsleren - overgripernes nemesis». Foto: Arve Bjerkåsholmen v/Moderne fotografering

Bok på oppdrag fra Nabovarsleren: – Jeg vil at folk skal vite

DERFOR BOK ‎| Jo Anders Johnsen er aktuell med boken «Nabovarsleren - overgripernes nemesis», om Aron Johnsen som i over et år reiste gjennom Norge og opplyste om hvor straffedømte sexforbrytere bodde.

Publisert Sist oppdatert

­

Jo Anders Johnsen (40)

  • Yrke: Forfatter, rapper, brannteknikker.
  • Utdannelse: Allmenne og økonomisk administrative fag

  • Bosted: Sætre, Viken

  • Aktuell med boken: «Nabovarsleren - overgripernes nemesis»

  • Forlag: Johnsen Agentur

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har skrevet historien på oppdrag for Aron Jahnsen, også kjent som Nabovarsleren. Aron kontaktet meg da han hadde sonet ferdig sin fengselsstraff. Jeg syntes temaet var så viktig at jeg ikke kunne takke nei.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Det viktigste poenget er nok hvor enormt omfattende problem seksuelle overgrep er i Norge. Det er også skremmende hvor få som blir dømt. Det er dessuten viktig å vite hvor få barn som melder fra om overgrep selv, og dermed hvor viktig det er at vi voksne er årvåkne.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Boka tar utgangspunkt i eksisterende forskning og studier. Jeg som forfatter har ingen helsefaglig bakgrunn, og unngår derfor i størst mulig grad å presentere hypoteser og teorier. Derimot vil det nok være mye av Arons historie som er ukjent for leserne, samt at boka nok er unik i å samle informasjon fra et så bredt spekter av studier gjort på temaet. Jeg har lest det jeg har kommet over av norsk litteratur om temaet, men ikke funnet noen som har omtalt så mange forskjellige overgrepssaker.

Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?

– Jeg vil at folk skal vite. De trenger å vite hvor mange overgrep som begås, og hvor få som straffes. Det var ufattelig å ta inn over seg. Jo mer de vet, jo lettere vil det være å få noe til å skje. Vi velger å se bort. Resultatet er grufullt.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg ønsker alle skal sitte igjen med kunnskap. Jo mer bevisste folk blir, jo vanskeligere blir det å forholde seg passiv. Passivitet er vår største fiende.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper statsministeren leser boka. Det er åpenbart for meg at det er behov for endringer i lovverket. Disse må komme fra politikerne, og da finnes ingen bedre steder å begynne enn hos landets mektigste politiker.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg har for første gang opplevd å kvie meg for å skrive. Jeg gruet meg faktisk for å sette meg ved tastaturet. Ved en anledning ble jeg sykemeldt i fjorten dager, grunnet at ryggen låste seg. Legen mente det var grunnet stress, og tidspunktet symptomene begynte, stemte overens med tiden jeg hadde begynt arbeidet med boka. Jeg tror det skyldtes at innholdet var så tungt.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– I år har «Omgitt av idioter», skrevet av svenske Thomas Erikson vært boka som har hatt mest innvirkning på meg som person. Jeg nevner den også i boka om Aron. Jeg føler oppriktig at den har gjort meg til et bedre medmenneske.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Conn Iggulden. Jeg har rett og slett storkost meg med hans historiske romaner. Jeg er ikke typen som liker å lese samme historie flere ganger, men hans serier om Julius Caesar og Genghis Khan har fått være med på mer enn én ferietur.

Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

– Jeg har skrevet denne boka for Aron Jahnsen. Vi har hatt møter, videosamtaler og hytteturer hvor han har fått fortelle sin historie. Selv har jeg ført dette til pennen etter beste evne. Til slutt har han fått gå igjennom og bekrefte at min tolkning stemmer overens med hans tanker og virkelighetsoppfattelse. Det han ikke har kjent seg igjen i, er deretter fjernet eller endret til vi satt med et ferdig produkt.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At jeg aldri kjeder meg.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS