Kristin Holte vil inspirere oss med boka «3-2-1-GO!«. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

Kagge med sin største skjønnlitterære satsing noen gang

Publisert: 12. januar 2023 kl 09.44
Oppdatert: 12. januar 2023 kl 09.44

­– Dette er vår første vårlistelansering på 12 år, og hovedgrunnen er at vi vil markere den nye, skjønnlitterære satsingen, som endelig blir synlig for leserne. I tillegg til sedvanlig mange spennende og varierte sakprosautgivelser, uttalte forlagssjef Tuva Ørbeck Sørheim under vårliste-slippet onsdag.

På den skjønnlitterære siden merker vi oss blant andre Marie Aubert, som stiller med «Norsk sommer». Her har Aubert samlet noen av sine favoritt-sommerhistorier (signert Kjell Askildsen og Frode Grytten med flere), samt gjort plass til et knippe nye tekster.

Det er en aldri så liten begivenhet at amerikanske Bret Easton Ellis – mannen bak «American Psycho» – gir ut sin første roman på 13 år. Det er Kagge som slipper den norske oversettelsen, og forfatteren er ventet til Norge i februar i forbindelse med utgivelsen av «Skår». Kagge utgir også Zimbabwes kanskje største litterære stjerne, NoViolet Bulawayo, som ble nominert til Bookerprisen for nå norgesaktuelle «Den gamle hesten».

Oksana Zabuzjko, en av Ukrainas viktigste forfattere og tenkere, blir også aktuell – henholdsvis med storverket «Museet for etterlatte hemmeligheter» – denne våren.

Av krim og thrillere merker vi oss den svenske journalistduoen Pascal Engman og Johannes Selåkers fellesbok, «Til minne om en morder». Norske Odd Harald Hauge slipper på sin side «Novaja Semlja-effekten», og fra norsk krim-hold merker vi oss også at Hanne Kristin Rohdes slipper Wilma Lind ut på nye eventyr. Tittelen på den ferske krimromanen hennes er «Kjærlighetssvindel».

Britiske Gillian McAllister er et kjent navn for norske krimelskere, og denne våren er hun aktuell med spenningsboken «Feil Sted, feil tid» i regi av Kagge. Mest spenning knytter det seg nok likevel til svenske Karin Smirnoff og hennes «Havørnens skrik», hvor det diktes videre på Stieg Larssons spennings-univers.

På faktasiden er Erna Solberg klar med «Veien videre. Politikk for nye utfordringer». Filosof Lars Fr. H. Svendsen slipper på sin side «Håpets filosofi» – mens Kristin Valla tar oss med til «Egne steder. Om skrivende kvinner, lidenskap og et lite hus på den franske landsbygda». «Dette er både en fortelling om å skape sitt eget rom, om å forfølge drømmer og om kvinner i litteraturen», melder forlaget.

Ingen vår uten gode forsetter: «Mesternes mester»-aktuelle Kristin Holte frister lykken som inspirator og slipper sin «3-2-1-GO!», hvor styrke og mental trening er i fokus.