Olav Fangel (f. 1995) kommer fra Asker. Han har gått på Skrivekunstakademiet i Bergen. Embrik i høyere oppløsning kommer våren 2024 og er Fangels debutroman.

Olav Fangel kommer fra Asker. Han har gått på Skrivekunstakademiet i Bergen. Embrik i høyere oppløsning er Fangels debutroman.

Foto

Julie Pike

Debutant Olav Fangel om film, om å være alene og om rollemodeller

Publisert: 30. januar 2024 kl 07.15
Oppdatert: 30. januar 2024 kl 14.17

­

Olav Fangel (28)

  • Yrke: Forfatter og deltidsansatt
  • Utdannelse: Skrivekunstakademiet i Hordaland
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Embrik i høyere oppløsning»
  • Forlag: Gyldendal
  • Sider: 240

Hva handler romanen om?

– Litt om film, litt om å være alene, litt om rollemodeller. Hvordan finner Embrik ut hvem han er, om han ikke har foreldre som har tid til ham? Delvis ved å se mye på film og delvis ved å bli kjent med mennesker som ser mye på film. Og så tenker Embrik en hel del på livet sitt underveis.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Boka antok litt form over tid. Det startet vel med et ønske om å skrive, og så satte jeg meg ned, og så har jeg vel forsøkt å tenke litt rundt samtiden min, i tekst. Men én enkelt ide var det ikke.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Litt usikker. Har først og fremst forsøkt å skrive noe jeg synes er gøy og ikke-kjedelig. Interessant, til og med! Og så håper jeg dette interessante og gøye smitter over på leseren.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Var noen litt vanskelige måneder inni der, man da hadde jeg heldigvis skrivevenner som fortalte meg at dette er vanlig, bare å bite seg fast og fortsette. Hjelper også ikke bare å skrive på laptop. Printe teksten ut på papir i ny og ne. Lese lengre partier av boka om gangen – det kan gi et overblikk som man ikke får når man knoter inne på Word.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Nei, tror ikke det. Trenger struktur, som med mange andre som jobber. Skriver helst på morgenen, mandag-fredag.

Hva eller hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Samtiden! Altså, tiden jeg har vokst opp i. Og alle forfatterne jeg har snublet over på min vei. Og folk som snakker morsomt. Sier rare ting. Bryr seg om språk. Feil også. Feil grammatikk. Ord som ikke høres riktige ut.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Etter videregående skole fikk jeg gradvis mer lyst til å skrive. Er fortsatt det som står i fokus. Forfatter er jo en litt ladet tittel. Har lurt på om jeg skal kalle meg skriver i stedet. Men da høres jeg kanskje mest ut som en printer.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

– Det er et verktøy på lik linje med andre verktøy. Det står i forlengelse av noe menneskelig, og jeg tror ikke man skal være redd for det. Om KI tar over verden er ikke det så veldig unaturlig, tenker jeg. Men det truer jo så klart noen forestillinger vi har om hva det vil si å være menneske.

Nevn én person du håper leser boken?

– Jeg vet ikke. Kanskje Cate Blanchett. Hun er jo veldig mektig i Ringenes Herre, og skummel på en kul måte.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Bønn for Tsjernobyl, av Svetlana Aleksijevitsj. Den sier noe klokt om menneskenes vilkår, og om livet på jorda. Hvor robust det er. Hvor mye sorg mennesker/dyr/planter tåler. Og hva mennesker/dyr/planter kanskje ikke burde tåle.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Person, av Sam Pink.

Hvis du måtte velge?

 

Jon Fosse – Dag Solstad

Elsykkel – Sykkel

Cappuccino – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Taylor Swift – Lady Gaga

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet