Portrettbilde av Corey Arnold

Corey Arnold

Menneskelige dyr. Fotografier.

Samtiden spør

Favorittdyr

Kongelaksen, den mektigste og mest sjeldne av stillehavslaksene. Den ser nesten prehistorisk ut, omtrent som en dinosaur. Det er imponerende hvordan den vandrer fra havene og opp elvene, for å gyte – og alltid finner frem. Jeg blir trist av å tenke på hvordan villaksen mer og mer erstattes av oppdrettslaks – også i Norge.

CK: Hvorfor begynte du å ta bilder av dyr?
CA: Som gutt var jeg veldig opptatt av dyr. Jeg fanget ekorn og fugler, og noen ganger dissekerte jeg dem av ren nysgjerrighet. Etter hvert begynte jeg å ta bilder av dem. Jeg oppdaget at dyr er interessante foto-objekter – de forstiller seg ikke og kan opptre helt uventet. Og akkurat som mennesker har de en stor spennvidde av uttrykk.

CK: Hvordan har synet ditt på dyr forandret seg?
CA: Foreldrene mine er Trump-velgere og dyrevelferd var ikke akkurat noe vi snakket om rundt middagsbordet. Faren min pleide å ta meg med på haifiske og kunne kutte av hodet på mindre haier og slenge dem over bord – de betydde ikke noe for ham. Jeg måtte lære å verdsette dyr fra dyrene selv. Men dyr er fortsatt uutgrunnelige og mystiske for meg.

CK: Hva er det du ønsker å formidle med dyrebildene dine?
CA: Jeg forsøker å skape eller gjenskape situasjoner som gjør betrakteren nysgjerrig, som man ønsker å stirre på lenge, og finne ut av. Forskjellige folk reagerer veldig ulikt på bildene, men alle har til felles at de leser sine egne følelser inn i bildene.

CK: Dyrefotografier finnes overalt, i villmarksblader, naturfilmer, på sosiale medier. Når blir fotografier av dyr til kunst?
CA: Grensen kan være hårfin. For min egen del prøver jeg å styre unna det idealiserende. Mange har en idé om at det perfekte dyrebildet må ha noe romantisk ved seg. Det beste er om jeg klarer å putte flere lag inn i bildene og fortelle en historie på en ny og mindre tradisjonell måte.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse