Kjersti Bjørkmo

Kjersti skriver om ting hun ikke kan: Ørretfiske. Eller hvordan være en dugelig datter.

På et punkt i livet skar det seg mellom meg og naturen. Det er en av de tingene det liksom ikke er lov å si, men jeg synes store deler av den frie natur er oppskrytt. Den generelle forventningen om at man skal lovprise fjell og daler gjør meg sur, og dessuten synes jeg skoger ser ut som noens hensatte depresjon. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har satt mine ben i det østlendingene, med lys i øynene, kaller Marka. Men jeg liker havet. Og jeg liker månen. Og svaberg og ekorn. Så jeg er ingen fundamentalist.

Som en sliten byboer kommer jeg til den gamle familiehytta mormor og morfar bygde ved Fiplingvatnet i Nordland, og sover i tretten timer. Utslått av stillheten og de små klukkene fra vannet som skyller opp på standa rett utenfor. Og mens jeg sover, kommer fluene og dekker til vinduet. Og mens jeg sover, spiser den skjeggete broren min opp ostepopen jeg hadde med meg. Og mens jeg sover, flytter et kattedyr inn under hyttetrappa og lager seg en pute av kvister, og dyrets tilfredse pust finner veien inn i drømmene mine. Moren min baker brød. Vinden velter et vinglass på terrassen. Og ørreten lusker langs den lyse sandbunnen på grunna og sprer nyheten: Har dere hørt, har dere hørt? Det bor en urbanist på Sørensen-hytta.

Så våkner jeg og overrasker meg selv ved å tenke: «Nå tror jeg sannelig jeg skal ta meg en fisketur, det har jeg ikke gjort siden jeg var barn og ikke kunne velge selv.»

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse