Portrettbilde av Mímir Kristjánsson

Mímir Kristjánsson

I tabbenes tid

Den politiske samtalen i Norge fungerer ikke som den skal. Hvorfor er det så vanskelig for politikerne å snakke helt vanlig med hverandre?

Samtiden spør

HVA ER DET VIKTIGSTE POLITISKE SPØRSMÅLET I DAG – OG HVA ER SVARET?

Å gjenreise det norske folkestyret. Bare dersom makt flyttes fra pengeseddelen til stemmeseddelen, kan vi løse klimakrisa, redusere de økonomiske forskjellene og snu sentraliseringen.

I vinter ryddet jeg skrivebordet mitt etter nesten ti år som politisk journalist og nyhetsredaktør i avisa Klassekampen. Min nye jobb var på motsatt side av bordet, som ordførerkandidat for Rødt i Stavanger. Noe av det første som møtte meg etter å ha byttet beite, var en dyp, folkelig misnøye med den politiske debatten.

«Politikerne, de prater bare piss. Hele gjengen lyver», freste en gammel kamerat av far min til meg i badstuen på det lokale utebadet Gamlingen.

«Jeg orker nesten ikke høre på politiske debatter på TV eller radio lenger. Det er så mye krangling», betrodde Høyres ordførerkandidat i Stavanger meg over en kopp kaffe.

«Hva bryr jeg meg om hvem som sa hva for 15 år siden? Kan dere ikke heller gå sammen om å finne gode løsninger», sukket en av nabokonene da jeg kom forbi med barnevognen. De fleste har på et eller annet tidspunkt fått høre et vers av den samme klagesangen. Og jeg er nødt til å stemme i selv også: Den politiske samtalen vår fungerer ikke som den skal. Hør på en hvilken som helst debatt fra lokalvalgkampen 2019 på TV eller radio. Sjansen er stor for at de som er invitert i studio, ikke svarer direkte på det de blir spurt om. I stedet forsøker de å skifte tema eller vri seg unna på andre måter. Det er langt mellom de interessante resonnementene, kortere mellom fikse slagord og ferdigskrevne talepunkter. Meningsmotstandere tolker hverandre alltid i verste mening, og det sitter langt inne for en politiker å innrømme at også motparten kan ha et godt poeng. Ofte drukner politikken i rein kjekling om hvem som sa eller gjorde hva i forrige regjeringsperiode eller perioden før der igjen.

De fleste vet at det er slik. Spørsmålet er hva som gjør at det blir slik. De fleste politikere jeg kjenner – i alle partier – er rettskafne, hardtarbeidende og intelligente mennesker som har lagt ned tusenvis av timer med frivillig arbeid fordi de brenner for bestemte politiske ideer. Likevel sitter de altså jevnlig i studio og vrir seg unna spørsmål, leverer talepunkter og krangler om bagateller. Hvorfor er det så vanskelig for norske politikere å føre en helt vanlig samtale med hverandre?

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse