Regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen (t.h.) og hennes hovedrolleinnehaver Birgitte Larsen i "Gritt".
Foto
Mer Film / handout NTB kultur

Hennes spillefilmdebut er tatt ut til filmfestivalen i Rotterdam – som første norske på 17 år

Publisert: 23. desember 2020 kl 08.30
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Itonje Søimer Guttormsen har fått sin spillefilmdebut «Gritt» valgt ut til hovedkonkurransen under filmfestivalen i Rotterdam – som første norske film på 17 år.

Det melder produksjonsselskapet Mer Film, som karakteriserer Rotterdam filmfestival som en av verdens største og viktigste. Den feirer 50 år i 2021, og går av stabelen i en blanding av fysiske og digitale filmvisninger i tiden 1. til 7. februar.

– Det er en stor ære at «Gritt» er valgt ut til filmfestivalen i Rotterdam. Det er det perfekte stedet for fortellingen om «Gritt» å starte sin reise, sier Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979), som også har skrevet manus.

Hennes 2016-kortfilm «Retrett» hadde sin premiere samme sted og gikk videre til Amanda-nominasjon og Filmkritikerpris fra Grimstad.

Når hun langfilmdebuterer, beskrives «Gritt» som en original, morsom og uforutsigbar skildring av dagens samfunn – med en ukonvensjonell kvinnelig hovedperson. Gritt, som het Gry-Jeanette før hun dro til Hollywood, spilles av Birgitte Larsen.

– Det er en enorm anerkjennelse av filmens kunstneriske kvaliteter at den har blitt valgt ut til hovedkonkurransen ved Rotterdam filmfestival. Itonje Søimer Guttormsen er et særegent og stort talent som våger å gå helt egne veier og har laget en uvanlig sterk spillefilmdebut, sier produsent Maria Ekerhovd i Mer Film.

«Gritt» får norsk premiere ved Tromsø filmfestival i januar, og kommer på kino i løpet av våren.

Også en annen norsk film, Ane Hjort Guttus «Manifest» er tatt ut til Rotterdam, og skal delta i kortfilmkonkurransen. Arbeidene hennes tar ifølge Norsk filminstitutt for seg forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom.