Pius er en etterkommer av Geronimo, som leter etter sine forsvunne apacheforfedre. Bilde fra den kommende dokumentarfilmen «Apache», som regissør Håvard Bustnes nå har fått VIP-stipend til å fordype seg videre i.
Foto
NFI / handout

Trond Giske-dokumentarist får stipend til å fordype seg i Apachefilm

Publisert: 1. oktober 2020 kl 14.09
Oppdatert: 1. oktober 2020 kl 14.10

Nærmere bestemt jakten på en myteomspunnet stamme Apachekrigere som skal ha holdt seg skjult i fjellene i Mexico i over 100 år.

Bustnes er blant de tre utvalgte filmskaperne – av totalt 19 søkere – som i denne runden får et såkalt Vekst i prosjekt (VIP)-stipend på 200.000 kroner fra Norsk filminstitutt.

Det gis til etablerte regissører og serieskapere, med formål om å gi dem mer til fordypning og eksperimentering med et konkret filmprosjekt. Håvard Bustnes fikk sitt for å videreutvikle «Apache», som han også tidligere har fått NFI-tilskudd til.

Den prisbelønte dokumentaristen står bak filmer som Amanda-vinnende «Blod & Ære» (2008) om far og sønn Klemetsen og «Hatets vugge» (2018), der han skildret det høyreekstreme partiet Gyllent daggry i Hellas.

– Stipendet gir meg også mulighet til å fordype meg i spørsmål som kulturell appropriasjon, identitet og hvem som kan fortelle hvilke historier, sier Bustnes med referanse til «Apache» som beskrives som «selvrefleksiv».

De andre VIP-stipendiatene er Liv Joelle Barbosa Blad og Lene Berg.

– De tre som får stipend utmerker seg med originale prosjekter, sier talentrådgiver Kari Moen Kristiansen i NFI.