Kjersti Bjørkmo

Kjersti skriver om ting hun ikke kan

Å takle idioter

For tjue år siden, da jeg bodde i Bergen, var jeg ganske innsurklet i en seig depresjon. I fortvilelse over tilstanden prøvde jeg å innføre en regel, en teknikk, for å mestre de mørke tankene og finne veien opp til en slags overflate. Det var et skikkelig lavterskelgrep som jeg gikk inn for å følge instrumentelt. Jeg ville prøve å finne én positiv ting for hver negative tanke jeg gjorde meg om menneskene rundt meg. Å finne én formildende faktor, samme hvor banal den måtte være, for hver håpløse idé om menneskenes liv som raste gjennom meg, det burde være mulig.

Jeg hadde forlatt studiene, og brukte mye av tiden på å vandre formålsløst rundt i striregnet. Å gå har alltid virket lindrende på et slitent hode for meg. Å være i bevegelse, hele tida å forlate noe. Så jeg gikk, på glinsende regnvåte brosteiner, gjennom smugene som er så trange at husene på hver side av dem kunne ha streifet hverandre i et kyss, hadde de ikke vært en del av den fordømte bergensvirkeligheten hvor selv husveggene gråter.

Den aller første skikkelsen jeg møtte der ute i gatene etter innføringen av antidepresjonstiltaket, var en dame med rosa jakke, leopardtights og en gullveske som hang og dinglet i en snor fra håndleddet. Hjelp. Et vell av motvilje som inkluderte hele menneskeheten, veltet oppskriftsmessig fram i meg da jeg studerte ryggen hennes, der hun vaklet på høye hæler over brosteinene foran meg.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse

Andre artikler fra Humor! - makt og avmakt