Portrettbilde av Dagfinn Nordbø

Dagfinn Nordbø

Komikere som lavkaste

Den norske humorscenen er blitt stor og sterk, men komikerne er ikke akseptert som kulturarbeidere. Det bør de bli.

Samtiden spør

Kan du fortelle en vits?

Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn å våkne opp ved siden av noen etter en natt på byen, og ikke være i stand til å huske hva personen heter, eller hvordan dere møttes, eller hvorfor personen er død.

Alle nordmenn elsker komikere. På visse betingelser, selvsagt: De må ikke fornærme deg og ikke rakke ned på noen du støtter, setter stor pris på eller holder hellig. For øvrig kan de gjerne få holde på med sine artigheter. Rolv Wesenlund satte presist ord på dette da han formulerte følgende credo: – Humor er det jeg synes er morsomt.

Din humor er nær knyttet til ditt alvor, noe som den siste tida har forårsaket mye bråk og rabalder. Shabana Rehman og Zahid Alis skolerevy på Stovner i 2019 medførte voldsom støy og fordømmelser fra en ørliten gruppe unge identitetspolitiske aktivister, og de fikk endog respons helt inn på Stortinget. Kritikken gikk på revyens bruk av blackface, altså at en hvit person sminker seg for å se ut som en farget. Men poenget hadde dessverre gått kritikerne hus forbi, for bruken av blackface var jo nettopp et satirisk virkemiddel for å latterliggjøre makten, her representert ved politiet. En del dypt religiøse unge mennesker som ikke har vokst opp med eller forstår kodene i norsk revyhumor, vil ha trøbbel med å forstå slike virkemidler, hvis de da ikke misforstår med vilje.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse

Andre artikler fra Humor! - makt og avmakt