Portrettbilde av Markus Gaupås Johansen

Markus Gaupås Johansen

Portrettbilde av Nils August Andersen

Nils August Andersen

Replikk: Selvtilfreds satire

REPLIKK 1

Jeg vil gi Are Bøe Pedersen rett i to ting:

  1. Betingelsene satire blir produsert under, påvirker selvsagt satiren. Som ansatte i NRK er vi nødt til å forholde oss til Vær Varsom-plakaten, mediehusets omdømmestrateg, med mer. Tesen om at vi sitter for tett på journalistene, forklarer derimot ikke så mye.
  2. Ikke alt vi produserer, oppfyller ABPs strenge, normative definisjon av satire.Vi ser egentlig på arbeidet vårt som komedie. Likevel vil det aller meste vi lager falle inn under ABPs satiredefinisjon, rett og slett fordi vi liker den formen for komedie, og fordi vi har et ønske om å bli oppfattet som relevante og uredde.

Vi produserer også andre, mer uskyldige saker (om fedre som snakker tulledansk), fordi det har slått oss at vi står i fare for å bli mer saklige enn avisene vi parodierer. Hvis vi bare gjør narr av økonomisk logikk eller ansettelsene til Norges Bank, lykkes vi ikke med å parodiere – da vil vi likne for lite på alle norske aviser. Normalt er forholdet cirka 3:1 – en veldig tullete sak for hver tredje «ordentlige». Akkurat perioden ABP har undersøkt (våren 2020), var spesiell. Samfunnet var stengt ned, og det var lite annet i pressen enn korona. Det føltes feil å gyve hardt løs på styresmaktene tre ganger i uken under den nasjonale krisen. Derfor var det altså mer uskyldig moro den våren.

For øvrig: Vi tullet selvsagt med Tangensaken i vår. Overskriften var: «Skadedyrekspert: – Eneste måten Stortinget kan bli kvitt Nicolai Tangen på, er å klippe ham i to.»

Markus Gaupås Johansen, programleder i Satiriks

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse

Andre artikler fra Humor! - makt og avmakt