Portrettbilde av Marianne Bøe

Marianne Bøe

Feministisk vri på koranen

Feministiske tolkninger av Koranen er i vinden som aldri før. Men hva innebærer det å lese Koranen fra et feministisk ståsted, og hva slags utfordringer oppstår på veien?

Samtiden spør

«Jeg ønsker at min artikkel skal vise at Koranen kan leses på ulike måter, også som feministisk tekst. De feministiske tolkningene av Koranen møter mye kritikk, men har stor betydning for ulike feministiske initiativ blant muslimer i dag.»

I 1992 publiserte Amina Wadud – amerikansk professor og noe så sjeldent som en kvinnelig imam – boken Quran and Woman. Selv om dette er en liten bok på drøye hundre sider, har den inspirert mange til å videreutvikle og publisere egne feministiske korantolkninger og lagt grunnlag for ulike former for feministisk aktivisme som tar utgangspunkt i islam. I boken understreker Wadud koblingen mellom sin feministiske koranlesning og en av de mest grunnleggende metodene for å forstå Koranen, nemlig tafsir. Ordet betyr «eksegese» på arabisk og betegner en kommentar- og fortolkningstradisjon knyttet til Koranen. På denne måten plasserer Wadud sitt arbeid inn i en over 1400 år lang fortolkningstradisjon som har røtter tilbake til profeten Muhammeds tid.

Til tross for at gjennombruddet kom først på 1990-tallet, er feministiske nylesninger av Koranen ikke et nytt fenomen. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet ble spørsmål om kvinners status og rettigheter i Koranen diskutert fra feministiske ståsted. Selv om det finnes uenighet om hvem som faktisk var den første kvinnen til å skrive en koran-kommentar, markerte Nazira Zeineddine seg som en av pionerene på dette feltet med utgivelsen av boken Unveiling and Veiling (Al-sufur wa-l-hijab) i Beirut i 1928. I denne banebrytende boken stadfester hun sin rett til å fortolke Koranen, og argumenterer mot kvinnediskriminerende praksiser basert på sin egen korantolkning. I dag finnes en rekke feministiske korantolkninger på markedet, og her vil jeg gi en kort innføring i noen av de viktigste og hva de innebærer.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse