Portrettbilde av Øystein Stene

Øystein Stene

Koranen, Gud og meg

En dag gjorde jeg en oppdagelse: Å forstå Gud gjennom religionshistoriske oppsummeringer, er som å bli kjent med kokekunst via matbøker. Nei, du må ned i gryta. Eller opp i lyset. Og inn i de hellige tekstene. Iallfall hvis du vil litt nærmere Ham enn rasjonelle, sekulariserte observatører.

Samtiden spør

«Hva jeg vil med teksten? Hjelpe smarte norske venstreradikale (som sikkert er Samtidens lesere) til å akseptere paradokser, selvmotsigelser, irrasjonalitet og religion.»

Jeg kjenner mange gode lesere, som er vant til forskjellige typer tekst.Til å lese på ulike nivå. Lesere som kan gjøre seg opp en mening, snakke om leseopplevelsen sin. Men når jeg spør dem om Koranen, blir de fleste stille. Ikke fordi de ikke har prøvd å lese den – men fordi de sjelden har kommet seg igjennom denne boka. Iallfall vet de ikke hva de skal si. År med nærlesning, fjernlesning, mikro- og metaanalyser synes nytteløse. Leselysten som ellers har drevet dem gjennom bibliotek etter bibliotek, virker å ha forsvunnet ved andre sure. Spør jeg litt til, får jeg kanskje litt mer enn taushet: Kommentarer som «litt skuffende», «repetitiv», «autoritær», «bibelfortellinger med sin egen vri» er gjennomgående, gjerne fulgt av en unnskyldning av typen «Jeg skjønner at det er noe jeg ikke skjønner, men ...».

Omtrent sånn var mitt første møte med Koranen for en femten års tid siden også. Det virker i det hele tatt som om dette er en typisk reaksjon hos leselystne europeere som prøver seg på muslimenes hellige tekst. Noe det sjelden snakkes om når Koranen introduseres i en vestlig kontekst. På en måte er det skamfullt, at vi ikke forstår denne boka. Men også skummelt, truende. Som om den muslimske kulturen, islam i seg selv, blir enda mer fremmed for oss. Vi som tenkte at vi ved å sette oss ned og lese Koranen, side for side, tok et langt skritt for å komme den i møte. Og, ikke minst, komme dem i møte som henter bønnene sine derfra. Men så måtte vi gi opp, enda mer forvirra enn før.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse