Portrettbilde av Selene Wendt

Selene Wendt

Koranen og samtidskunsten

Koranen er ikke noe man ofte forbinder med samtidskunst, ikke minst på grunn av billedforbudet i islam. Men det finnes flere store internasjonale samtidskunstnere som tematiserer Koranen i sitt arbeid. Felles for dem er at de er opptatt av å fremme krysskulturell forståelse.

Helt siden de paleolittiske hulemaleriene i Lascaux har bilder blitt brukt i stedet for ord for å formidle viktige fortellinger. Historiene til de egyptiske faraoene ble også vakkert visualisert i pyramidene og templene i Egypt. Da de senere ble oppdaget av arkeologer, ble historiene til konger og dronninger som Tutankhamon og Nefertiti vekket til live for evigheten også for dem som ikke kunne lese hieroglyfene. På lignende vis er freskene som dekorerer kirker over hele Italia, praktfulle eksempler på visuell fortellerkunst, og har bidratt til å kaste glans over Bibelens historier. Som kjent hadde den vestlige kunsthistorien ikke blitt den samme uten den katolske kirkens overdådighet og interessen for å formidle Bibelens fabelaktige historier til massene.

Mens kunstnere som Giotto og Michelangelo hadde kirken å takke for sine gjennombrudd, er det få kunstnere i dag som er direkte inspirert av religion. Selv blant samtidskunstnere med vedvarende interesse for litteratur og det narrative, er det ikke akkurat mange som er opptatt av å tolke Bibelens historier slik kunsthistoriens store mestre var. Interessant nok er situasjonen mer nyansert enn man skulle tro når det gjelder islam og Koranen hvor det visuelle – i motsetning til hva som er tilfelle for kristendommen – er bundet til bruk av kalligrafiske tekster og ornamentikk, i stedet for figurasjon. Riktignok er tydelige referanser til Koranen i samtidskunst heller ikke spesielt utbredt, men blant de internasjonale samtidskunstnerne som lar seg inspirere av Koranen, er resultatene både fascinerende og tankevekkende.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse