Kultur

Anne Hyttas nye album kommer i februar. Foto: Agnete Brun.

Brobygging fra Anne Hytta og Telemark kammerorkester

I februar gir hardingfelespilleren og komponisten Anne Hytta ut et album i veikrysset mellom gammel tradisjonsmusikk og kammerorkester.

Publisert Sist oppdatert

På albumet «Bridge» har hun skrevet musikk for Telemark kammerorkester. Fredag 13. januar slippes en liten forsmak på albumet med singelen «i enge» – et stykke formet som et bilde uten begynnelse eller slutt.

Anne Hytta er kjent som en av Norges fremste hardingfelesolister. Ikke bare har hun vunnet folkemusikkens egen pris, Folkelarmprisen, for en rekke av sine utgivelser – hun har også fått tildelt Spellemannprisen i både åpen klasse, sammen med trioen Slagr, og i kategorien tradisjonsmusikk for soloalbumet «Strimur».

Musikk formet som et bilde, eller som en tilstand, er stikkord for stykket «i enge», og en rød tråd gjennom albumet «Bridge», som er Hyttas kommende debut som komponist for et kammerorkester.

– Jeg har tenkt på «i enge» som en tilstand, noe som bare er og alltid har vært der, uten at man har hørt det før. «i enge» er ikke musikk som går i en linje fra A til B med vers og refreng – kanskje er det heller lyden av en regnfull vindusrute med et uutgrunnelig landskap på den andre siden, der sollyset innimellom skinner gjennom regndråpene, sier Hytta.

Fredag 3. februar kommer hele albumet ut, både digitalt og fysisk, og det markeres med slippkonsert på Nasjonalmuseet lørdag 18. februar.

Med Telemark kammerorkester har Hytta funnet nye veier for å lage musikk i møtet mellom folkemusikkinstrumentet hardingfela og det klassiske strykeorkesterformatet, der målet aldri har vært å sette to sjangre ved siden av hverandre, men snarere å hente sterke egenskaper fra begge tradisjoner til å forme musikk som låter kjent og ukjent, forunderlig og frisk, på samme tid.

Powered by Labrador CMS