Hans Ole Rian, leder i kunstnerorganisasjonen Creo, mener det er forkastelig at regjeringen valgte Norsk Industri over kulturlivet.

Foto

Ihne Pedersen / Creo

Rasende for at regjeringen har overkjørt faglige råd og latt kulturlivet blø

Publisert: 11. desember 2020 kl 10.18
Oppdatert: 11. desember 2020 kl 12.58

Hans Ole Rian, leder i kunstnerorganisasjonen Creo mener det er forkastelig at regjeringen har overkjørt faglige råd og latt kulturlivet blø under koronakrisen. Da de åpnet grensene for utenlandske arbeidere gikk det utover kulturlivet og nå er Rian rasende over at regjeringen har lyttet til Norsk Industri og ikke dem, skriver Aftenposten.

Onsdag kunne Aftenposten avsløre at regelen om at frita utenlandske arbeidere fritak fra karantene i ti dager ble skrevet av lobbyister fra Norsk Industri og NHO. Disse var i strid med covid-19-forskriften, advarte helsemyndighetene. Da endret regjeringen forskriften. Dette fritaket førte til stor økning i importsmitte som har ført til store økonomiske tap i kulturlivet i form av strengere restriksjoner. Til tross for at de hele tiden har vist til lite smitte på kulturarrangementer.

Rian sier han er både oppgitt og rasende over avsløringen. Han mener import­smitten har endt opp med å ha en direkte påvirkning på kulturlivet.

- Det har gått utover både store og små kulturaktører. Og så viser det seg at regjeringen har bøyd seg for storkapital, og knelt for de med mest makt, innflytelse og penger, sier Rian.

Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal er enig med Rian. Hun er ikke overrasket over at Norsk Industri lobbyerer, det gjør også Norske Konsertarrangører selv. Det som derimot er overraskende, er at de fikk gjennomslag, sier hun. I tillegg mener hun regjeringen driver symbolpolitikk ved å stenge ned kulturlivet i stedet for å slå ned på smitten der den faktisk oppstår.

Det at industrinæringen fikk unntak fra smittevernreglene mener både Østerdal og Rian er urettferdig. Rian kaller det forskjellsbehandling.

Helseminister Bent Høie (H) er uenig i at ­regjeringen har forskjellsbehandlet ­kulturlivet. I stedet peker han på at Norge er blant de landene i Europa med minst restriksjoner for kulturarrangement. Han mener også regjeringen har hatt en god dialog med kulturlivet for å kunne ivareta bransjen best mulig.

Høie forteller at regjeringen har hatt fokus på barn og unge, samt arbeidsplasser når de ser på smittevernrestriksjoner.

- Vi skiller ikke mellom den ene og andre næringen. Men en næring som lever av at folk møtes, vil rammes hardere, enn en næring hvor man jobber alene der det er lettere å holde avstand, svarer Høie.