Kunsthøgskolen i Oslo
Foto
Fredrik Hagen / NTB scanpix

Vil ha fakta før tiltak

Publisert: 4. september 2020 kl 09.35
Oppdatert: 4. september 2020 kl 09.35

2. juni sendte doktorgradsstipendiater ved Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) et åpent brev til ledelsen. Der ba de skolen om å ta del i kampen mot rasisme, og rettet kritikk mot et verk av Vanessa Beecroft i skolens fellesareal.

Nå etterlyser fagforeningene ved KhiO fakta før det iverksettes tiltak mot strukturell rasisme, skriver Klassekampen.

Skolestarten har i år vært preget av en debatt om strukturell rasisme, etter at mer enn 100 studenter lanserte et opprop med flere krav om endringer.

Rektor Måns Wrange har allerede annonsert flere inkluderingstiltak: Han ser blant annet for seg internundervisning for ansatte om temaer som normkritikk. I et intervju med Klassekampen understreket han at kursingen vil skje i samråd med de ansatte.

Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, Merete Lingjærde, sier at foreningen ønsker debatten om mangfold velkommen. Men hun etterlyser kartlegging og et faktagrunnlag før det settes i verk nye tiltak.

– Finnes det eventuelle blindsoner i vårt system og vår kultur, må vi selvsagt være villige til å undersøke det grundig. Dersom det stemmer at vi skal kurses, lurer jeg på hva grunnlaget for det er, sier hun til avisen.

Hun understreker at nye tiltak må baseres i fakta og undersøkelser, ikke bare påstander