FORSKREKKET: Jørgen Roll i Oslo Konserthus er forskrekket over at butikkene og arrangementene har vært forskjellsbehandlet gjennom pandemien.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Logisk brist å gi butikker og arrangører ulike regler

Publisert: 14. april 2021 kl 09.10
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

I dag legger Koronakommisjonen sin rapport, og vil ta opp de tøffe tiltakene og konsekvensene av dem. En gjennomgang Aftenposten har gjort viser at kulturarrangører har hatt mye strengere regler enn butikker, selv om begge samler folk, gjennom hele pandemien. Det kaller de en logisk brist.

Jørgen Roll, leder for Oslo Konserthus reagerer sterkt på dette. Han og Oslo Konserthus har måttet avlyse 500 konserter under pandemien og helt eller delvis permittert 50 ansatte.

– Ingen skal komme og fortelle meg at min stab lager dårligere smittevernplaner enn en blomsterbutikk, altså. Snarere tvert imot, sier Roll til Aftenposten.

Bakgrunnen er at butikker gjennom hele pandemien har kunnet beregne selv hvor mange personer som kan komme inn, så lenge det er mulig å holde anbefalt avstand. Dette har betydd at store butikker som for eksempel Ikea Slependen har operert med en grense på 450 kunder.

Arrangementer har derimot måtte forholde seg på en konkret tallgrense, uansett hvor stort eller lite lokalet er.

Dette gjør Jørgen Roll forskrekket. Med samme beregning kunne Oslo Konserthus hatt plass til 325 publikummere i sin store sal.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, sier det har vært vanskelig å tilpasse disse reglene til hele spekteret av arrangementer. I starten av pandemien mente derimot FHI at arrangørene skulle få gjøre egne sikkerhetsvurderinger. Likevel landet de på at arrangører og kommuner ikke hadde kapasitet til å vurdere hvert enkelt arrangement.

Det er Tone Østerdal i Norske konsertarrangører uenig i. Hun peker på at lokaler allerede har et maksantall i forbindelse med brannsikkerhet, avhengig areal, og mener man kunne tatt utgangspunkt i en prosentandel av dette tallet. Hun mener myndighetene ikke har vært villig til å lytte til løsninger og synes det oppleves som urimelig og systematisk forskjellsbehandling.