Foto
Kulturtanken

Vinnerne av Kulturtankens aller første nynorsk-utlysning er klare

Publisert: 5. mars 2021 kl 09.49
Oppdatert: 5. mars 2021 kl 09.51

Over 70 søknader kom inn til Kulturtanken da de sendte ut sin første nynorsk-utlysning. Poenget med ordningen har vært å øke antallet gode nynorskproduksjoner i Den Kulturelle Skolesekken. Nå er de sju gullbillettene delt ut, skriver Kulturtanken i en pressemelding.

Juryen har fokusert på høy kunstnerisk kvalitet, godt spårk og relevans i skolen ved utvelgelsen. Kvaliteten og mangfoldet i søknadsmassen har resultert i at de sju bidragene representerer produksjoner innenfor musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur og film, og når målgrupper i heile skoleløpet – fra første klasse til videregående skole.

Vinnerene får et økonomisk tilskudd til produksjonsmidler og et kunstnerisk opphold på Seanse i uke 32.

Årets sju vinnere er:

 • Musiker og komponist Sandra Kolstad, som ifølge juryen har være med på å spre Jon Fosses diktkunst gjennom plata «Elv på himmelen» i et elektronisk og harmonisk lydlandskap.
   
 • Bluesbandet Good Time Charlie som har gitt ut hele tre barneplater med nynorske tekster akkompagnert med vaskeekte bluestoner.
   
 • Danseren Belinda Braza som vil kombinere samtidsdans, hip hop og slam med fellesnevnerene kamp, motstand og løvetann-filosofi.
   
 • Forfatter Geir Egil Eiksund som debuterer denne våren med oppvekstskildringen «Kampen: Det er sommarferie». Boka handler om Andreas, som gleder seg til lange dager med fotball og fri, og så flytter det en ny gutt til bygda, med United-caps og eir veldig fint smil. Eiksund sier han har skrevet en bok han selv ville hatt god nytte av å lese som 11-åring da han skjønte at han var homofil.
   
 • Martine Grande som har gitt ut den vakre bildeboka «Ørn» med temaer som Livsmestring og frigjøring. Animasjonsteater, workshop og kreativitet er også stikkord i prosjektskildringen som gjør at hun stikker av med gullbillett nummer fem, sier juryen.
   
 • Dordi Strøm får gullbillett for scenografi og kostymedesign. At alt ci ser på scenen en gang startet med tegning og modellering er lærdom som kommer frem gjennom prosjektet «I dag er du kostymedesigner!».
   
 • Forfatter Anders Totland stikker av med den siste gullbilletten for sitt prosjekt «Skit eller kanel» hvor han henter frem hendelser fra nyhetsbildet de siste årene og ser på dem med kritisk blikk og samtidig inviterer elevene til å tenke selv. Arbeidet er gjort på oppdrag fra Nynorsk kultursentrum.