Tracey Emin poserer foran Lambda med "Mother"-skulpturen. Britiske medier omtaler den som ni meter høy, mens Oslo kommune i sine pressemeldinger skriver syv meter.

Foto
Oslo kommune / Kulturetaten
Tracey Emin

Vil gi Edvard Munch «moren han aldri hadde» – i form av en 15 tonns statue

Publisert: 2. januar 2020 kl 13.26
Oppdatert: 2. januar 2020 kl 13.26

«Mother», som er tittelen på den ni meter høye, 15 tonn tunge, bronsestatuen, er underveis i tilblivelsesprosessen, forteller Emin til The Guardian.

– Den sandstøpes i Stoke-on-Trent av Westley-gruppen. De lager ubåter og slike ting. Den skal lages i 97 separate deler, som sveises sammen til tre seksjoner og sendes til Norge om bord i store lasteskip, sier den britiske kunstneren.

Tracey Emin vant i fjor Munchmuseets konkurranse da hun sendte inn et lite utkast i leire til «Mother», sammen med akvareller av hvordan statuen ville se ut. Det er snakk om en naken kvinne som sitter på kne, bøyd over et usett barn.

– De skal ha forelsket seg da de åpnet boksen og tok ut modellen, hevder Emin, som også skal få vise sin egen samtidskunst side om side med Munchs på åpningsutstillingen. Fellesutstillingen skal etterpå vises på Royal Academy i London.

Tracey Emins forsøk på å gi Munch moren han mistet er ifølge intervjuet «kulminasjonen av en livslang kjærlighetsaffære med kunstneren som fant nye måter å symbolisere følelser».

– Munch er min favorittartist i hele verden. Han er øm, han er følelsesladd, han er virkelig en helt, helt fantastisk maler. Han var spirituell, poetisk og veldig kjekk. Og jobbet svært hardt, sier Emin til The Guardian.

Det har vanket kritikk mot juryens vinnervalg, meldte NRK i fjor vår.