Anja Sletteland

Anjalysen: Den forgylte porten

Opprøret til «De gule vestene» i Frankrike viser grensene for populismens appell.

«Er det rart det ble revolusjon her?» spurte mitt reisefølge retorisk da vi trasket rundt i Versailles. Et palass av gull, fløyel og krystall, med mesterlige hager så langt øyet kan se, og kunstsamlinger man kan bruke et liv på å utforske. Ikke at sultne bønder og indignerte borgere hadde sett så mye av hva som befant seg bak murene, men det trengte de heller ikke. Allerede ved den forgylte porten som leder inn til Versailles, får man et inntrykk av adelens makt.

Kampen om hva som kjennetegner «porten», som i dag skiller de mektige fra resten, står helt sentralt i fransk politikk. Under valgkampen vinteren 2016–17 pekte Emmanuel Macron på de tradisjonelle partiene, som han mente var mer interessert i egen overlevelse enn i landets interesser. Løsningen hans var demokratisk revolusjon, som innebar å velge en partipolitisk outsider, altså ham selv, som president. Hans motkandidat, Marine Le Pen, identifiserte på sin side porten som «de politisk korrekte» som satte innvandrere og overnasjonale interesser over franske.

Det skulle gå mindre enn to år før folket samlet seg foran en annen port. 17. november 2018 tok 300 000 franskmenn til gatene i protest mot urettferdigheten i samfunnet. Kledd i gule refleksvester blokkerte de veier og rundkjøringer over hele landet. Opprøret ble utløst av en varslet økning i drivstoffavgift og utviklet seg til en bred bevegelse mot kutt i velferdstjenester, skatteletter for de rike, korrupsjon og politisk elitisme. Demonstrasjonene fortsatte hver lørdag utover vinteren og utviklet seg til de mest voldelige opptøyene i Frankrike siden 1968.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse