Portrettbilde av Torbjørn Tumyr Nilsen

Torbjørn Tumyr Nilsen

Lenge leve livet – et intervju med Aubrey de Grey

Hvis døden er det vi aller mest ønsker å unngå, hvorfor bruker vi ikke alle våre krefter på å forlenge livet?

Samtiden spør

MENINGEN MED LIVET

Snoopy-tegner Charles M. Schulz skal ha sagt noe sånt som «My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I’m happy. I can’t figure it out. What am I doing right?». Imidlertid skal han også ha tatt ferie kun én gang i løpet av sin lange karriere. Jeg elsker ferie, og alle kan sikkert ikke tegne tenksomme beagler på taket av hundehus, men kanskje en av meningene med livet er å finne noe altoppslukende og livgivende å gjøre på sin vei i verden.

Hva om vi kunne velge hvor gamle vi skulle bli? Kan kroppens forfall og alderdom avskaffes? Kan mennesket i fremtiden bli hundrevis av år? Gerontologen Aubrey de Grey har svært optimistiske svar på disse spørsmålene. Den tynne, skjeggete britens TED-talk fra 2005, «A roadmap to end aging», er sett over 3,5 millioner ganger. Mest oppmerksomhet har han kanskje fått for å hevde at «den første personen som vil fylle 150 år, allerede er født». På en linje til California, der de Grey leder forskningsinstitusjonen SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence Research Foundation), ber vi ham utdype påstanden. Men først ønsker han å komme med en presisering:

– Det er helt riktig at jeg har sagt at det er «veldig sannsynlig» at den første personen som vil bli 150 år gammel, allerede lever blant oss. Men jeg vil at folk også skal huske at jeg har sagt, langt oftere, at forlenget levealder ikke er hovedmålet mitt. Den lange levetiden er bare en bivirkning av bedre helse.

SKADEREPARASJON

Likevel: 150 år er 28 år mer enn alderen til mennesket vi regner som den lengstlevende – franske Jeanne Calment (1875–1997). De Grey har i tillegg sagt at det i prinsippet ikke er noe i veien for at mennesket i framtiden vil oppnå en enda høyere alder enn 150. Til og med tallet 1000 har blitt nevnt. Hovedpoenget hans er at en vesentlig utsettelse av alderdommen er innen rekkevidde. De Grey mener forskningen til nå har hatt feil fokus, nemlig på små forbedringer innen klassisk medisin, som igjen har bidratt til minimal livsforbedring og -forlengelse. Hans optimisme baserer seg på konkrete gjennombrudd innen genetikk og farmasi som i eksperimentfasen har vist at blant annet gnagere kan få et betydelig lengre liv. «At vi snart vil se at det er mulig å få til det samme med mennesker, er for åpenbart til å ignorere», skrev han i 2016.1 Ifølge de Grey trenger vi ikke nødvendigvis de ekstra årene bli preget av sykdom og forfall; menneskets helse i denne perioden kan komme til å minne om den man har i friske leveår.

– Målet er at mennesker mellom 80 og 130 skal være like friske og raske som dagens 30-åringer, sier han.

Men akkurat hvor høy alder fremtidens mennesker kan oppnå, er ikke så interessant for ham:

– Det er galt å prøve å sette tall på hvor lenge noen som er født i dag vil leve, for dette styres ikke bare av hvor fort vi vinner kampen mot aldring, men også av helt andre former for risiko – som trafikkulykker, pandemier, asteroider. Jeg vil bare at folk skal tenke på helse. Ingen ønsker å være syk, uansett alder. Og ingen ønsker at noen andre skal være syk, uansett alder.

– Hva er de viktigste vitenskapelige og teknologiske gjennombruddene som vil forlenge livene våre?

– Alt handler om skadereparasjon. På samme måte som enkle menneskeskapte maskiner skader seg selv, forårsaker også levende organismer skader på seg selv. Disse skadene akkumuleres og når til slutt et nivå som overstiger det maskinen, eller organismen, er satt til å tolerere. Vi trenger å øke kapasiteten til kroppens innebygde systemer for skadereparasjon. Det er mange typer gjennombrudd, og de vil komme raskt.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse