Anja Sletteland

Anjalysen - Retorikk på tiltalebenken

Populistisk retorikk har i mange år vært et sentralt stridstema i norsk politikk. Konflikten rundt Sylvi Listhaugs omstridte Facebook-innlegg og påfølgende avgang som justisminister sier mye om hva som står på spill.

«Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Lik og del!» Denne teksten, skrevet over et bilde av maskerte, væpnede menn, var dråpen som fikk begeret til å flyte over i vår. Sylvi Listhaug har lenge vært en kontroversiell politiker, men denne saken hadde kraft til å felle regjeringen. Hva var det ved dette innlegget som hadde slik sprengkraft?

Konfliktens bakteppe var et forslag fra Høyre og Frp om at mistenkte fremmedkrigere skulle kunne fratas norsk statsborgerskap uten først å få saken sin behandlet av en domstol. Forslaget fikk ikke flertall i Stortinget, der blant annet regjeringspartietVenstre stemte imot. Samme dag postet Listhaug innlegget. I løpet av den uken det tok før hun fjernet det og beklaget overfor Stortinget, fremmet Rødt-leder Bjørnar Moxnes mistillitsforslag mot henne. Listhaugs unnskyldning bidro ikke til å roe gemyttene, men fikk flere partier til å stille seg bak mistillitsforslaget. Det lå an til en politisk thriller den 20. mars: Statsminister Erna Solberg hadde antydet at hun ville stille kabinettspørsmål, og KrF var tungen på vektskålen. I stedet valgte Listhaug altså å gå av.

Den høyspente debatten denne dramatiske uken viste at politikk og retorikk kan være to sider av samme sak. I tillegg til å handle om Listhaug, sto striden om retorikkens funksjon i et høyst virkelig dilemma.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse