Portrettbilde av Li Maizi

Li Maizi

#Metoo i Kina

#Metoo-kampanjen begynte overraskende i Kina, ved at studenten Luo Qianqian ved Beihang-universitetet i Beijing i fjor varslet om at hun og flere andre kvinnelige studenter hadde blitt seksuelt trakassert av professor Chen Xiaowu. Beihang-universitetet reagerte umiddelbart. Som straff mistet professor Chen jobben. Kunnskapsdepartementet uttalte seg offentlig om saken og trakk tilbake Chiang Jiang-ordenen til Chen, den høyeste akademiske utmerkelsen man kan få i Kina.

Kvinnekampen i Kina er dømt til å følge en annen vei enn i Vesten. Lærdommen fra vestlige sosiale bevegelser kan knapt anvendes i en kinesisk kontekst. De fleste av dem argumenterer med at et demokratisk politisk system er den nødvendige betingelsen for at en feministisk bevegelse i det hele tatt kan se dagens lys. Men i Kina vil store gatedemonstrasjoner og andre massemønstringer etter all sannsynlighet bli slått ned på. Likevel, selv under slike forhold, kunne #metoo-kampanjen ta av i Kina etter hendelsen ved Beihang-universitetet. Den førte til opphetet debatt i sosiale medier, særlig blant kvinnelige studenter. Flere av dem oppfordret universitetene sine til å etablere et ordentlig regelverk for håndtering av seksuell trakassering. Det ble organisert underskriftskampanjer ved flere av Kinas toppuniversiteter, som Beijing-universitetet, Tsinghua-universitetet og Fudan-universitetet – også dette med sikte på å få på plass tydelige regler i saker som handler om seksuell trakassering.

Ingenting av dette ville skjedd uten motet til Luo Qianqian – eller responsen fra Kunnskapsdepartementet – men gjennombruddet til #metoo i Kina bygger også på innsatsen til andre kinesiske feminister.

DE FEM FEMINISTENE

I 2015 ble en gruppe bestående av fem feministiske aktivister – jeg var en av dem – arrestert. Det viste seg at politiet hadde overvåket korrespondansen vår på WeChat (et slags kinesisk Facebook) en stund. På denne tiden planla vi en aksjon som skulle rette søkelyset mot seksuell trakassering på kollektivtransport, særlig busser, som er et stort problem i Kina. Mange kvinner som blir tafset og grafset på, tør ikke melde fra om det, av frykt for slut shaming og det som verre er. Eller rett og slett: på grunn av frykt.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse