Foto

Svein Inge Sunde, direktør ved Anno i Hedmark, har måttet kutte stillinger på grunn av de høye strømprisene. Foto: Bård Løken, Anno

Museer kan bli nødt til å stenge om de ikke får statlig strømstøtte

Publisert: 9. august 2022 kl 15.36
Oppdatert: 9. august 2022 kl 15.36

­Anno-museene, som har 14 museer i Hedmark, budsjetterte med å bruke seks millioner kroner på strøm i 2022. Nå har de allerede brukt fem millioner. Om de ikke får statlig strømstøtte, kan de bli nødt til å stenge, skriver Klassekampen.

– Vi antar at vi totalt vil bruke 11 millioner på strøm i år. Dette var absolutt ikke det vi trengte etter to år med pandemi. Vi hadde satset alt på en god sommersesong, men før vi engang rakk å komme i gang, måtte vi kutte fem stillinger. Det har påvirket alle museene våre, sier Svein Inge Sunde, direktør ved Anno i Hedmark til avisen.

Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund, er redd strømprisene vil føre til nedbemanninger og at tilbudet til publikum blir redusert.

– Vi er bekymret for de økende strøm- og drivstoffprisene og andre materialkostnader. Dette fører til at museene langsomt sulter i hjel når de får mindre ressurser til å oppfylle samfunnsoppdraget sitt. Det vil bli vanskeligere å holde aktiviteter og bemanningen oppe, sier Ramskjær til Klassekampen.

Flere deler bekymringen

I en medlemsundersøkelse Museumsforbundet gjennomførte i vinter, svarte kun 10 prosent at strømprisene ikke var en utfordring.

Det virker som om regjeringen har glemt deler av kulturlivet, mener aktører i bransjen. 

Ramskjær forteller at de i vår hadde et møte med politisk ledelse i Kulturdepartementet om strømpristiltak. De jobbet også opp mot revidert budsjett sammen med Virke.

– Vi etterlyste støtte på 30 millioner kroner til søkbare støttemidler for museene som er hardest rammet. Det kom ingen reaksjoner på det den gangen, sier Ramskjær til avisen.

Rhiannon Edwards, bransjedirektør for Virke kultur, sier at organisasjonen gjentatte ganger har tatt opp behovet mange av museene har for hjelp til de ekstraordinært høye strømkostnadene. Nå begynner det å haste. Kultursektoren har lite å gå på etter pandemien.

I en e-post til Klassekampen skriver statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) at de vil ta med seg spørsmålet om strømstøtte til museene i arbeidet med statsbudsjettet:

«Vi er veldig klar over den krevende situasjonen museene sør for Dovre står i. Dette er en frustrerende situasjon for mange museumsledere, og vi har dette med oss inn i arbeidet med statsbudsjettet».