MusikkPlot

Fiolinist Alma Serafin Kraggerud er gjest i Plottet. Foto Nikolaj Lund

Plottet: På vei mot drømmen

PODKAST | Fiolinist Alma Serafin Kraggerud forteller om sin vei mot drømmen: Å kunne leve av musikken. Sokneprest i Den norske kirke og forfatter, Rune Stormark, forteller en historie om det som skulle bli en viktig religiøs opplevelse for han.

Publisert Sist oppdatert

­Fiolinist Alma Serafin Kraggerud er 16 år gammel, og årets yngste gjest i Plottet. På tross av sin unge alder er hun allerede en erfaren fiolinist som vinner priser og spiller på festivaler og konserter i inn- og utland. I år bestemte hun seg for å ikke gå videregående skole, men heller satse fullt på musikken.

– Det har alltid vært drømmen min å kunne drive bare med musikk. Det ville være helt fantastisk hvis jeg kan det, sier Serafin Kraggerud.

Hun har med seg fiolinen i studio og fremfører sin favorittjulesang.

Hør hele episoden her:

En uvirkelig opplevelse

Serafin Kraggerud har tilbakelagt seg et travelt musikkår. Et av høydepunktene var å delta i NRKs anerkjente musikkonkurranse for unge klassiske musikere, Virtuos, og i tillegg stikke av med seieren – som den yngste av finalistene. Videre representere hun Norge i den internasjonale finalen i Montpellier i Frankrike.

– Jeg ble så glad da jeg fant ut at jeg skulle være med. Hele Virtuos-opplevelsen var utrolig morsom her i Norge. Jeg var litt spent, for jeg har ikke vært med på et så stort program før. At jeg skulle spille i Montpellier var også helt uvirkelig, sier Serafin Kraggerud om opplevelsen.

Musikkhverdag

Drømmen til Serafin Kraggerud er å kunne leve av musikken.

– I år tok jeg valget om å ikke starte på videregående skole. Sammen med fiolinlærerne og foreldrene mine har vi laget et slags precollege-opplegg for meg med musikk. Så da er det musikkhverdag, rett og slett, sier hun.

Alma Serafin Kraggerud spiller Deilig er jorden i studio. Foto: Johanne Hidle

Hun tror det viktigste som skal til for å bli skikkelig god på et instrument er å finne musikalsk glede og virkelig like musikken for det den er.

– Jeg synes man må kose seg og gå i dybden av musikken fordi man elsker det, og ikke fordi det føles som et ork. Det tror jeg er det viktigste hvis man har lyst til å leve av musikken, sier hun, og legger til:

– Eller hva som helst annet man skal leve av også, egentlig.

Juleevangeliet i moderne tid

I delen om kristendom deler sokneprest i Den norske kirke og forfatter, Rune Stormark, en historie om det som skulle bli en viktig religiøs opplevelse for han.

– Det skjedde i de dager at vi kom ridende på motorsykler innover i den Kambodsjanske jungelen. Et lite følge fra nord langt hjemmefra i et fremmed land. Selv så var jeg med som fotograf på oppdrag for Redd Barna, sier han.

Sokneprest i Den norske kirke og forfatter, Rune Stormark, forteller en personlig historie i Plottet. Foto: Privat

I løpet av oppholdet tok Stormark bilder av bygninger, natur, folk og av et lite barn, kanskje ett år gammelt. Blikket hennes vekker noe i han som ikke slipper taket. Det er som at det blir med han inn i minnene av barnets virkelighet.

– Jeg leser fortellingen i Bibelen på nytt, den om barnet i krybben, om stallen, gjeterne, Josef og Maria og englene. Jeg leser med et mer åpent sinn denne gangen, som om juleevangeliet nå har blitt en ekte historie om hvordan vi mennesker kan berøres av det guddommelige, sier Stormark.

Powered by Labrador CMS