Eldbjørg Hemsing er gjest i Plottet. Foto: Gregor Hohenberg

Plottet: En audiovisuell reise i Arktis

Publisert: 20. desember 2022 kl 11.10
Oppdatert: 20. desember 2022 kl 11.19

I dag er fiolinist Eldbjørg Hemsing gjest i Plottet. Hun har vært en anerkjent og etablert fiolinist fra ung alder, og er nå aktuell med albumet «Arctic», som hun håper treffer det brede publikum.

– Dette albumet er noe jeg har hatt lyst til å gjøre i veldig lang tid. Ofte når man tenker på Arktis er det lett å bare tenke katastrofe, med is som smelter og vann som stiger, og det med rette. Men med dette albumet har jeg lyst til å vise litt av alt det livet som er der. Alle stykkene som er på plata skal forhåpentligvis være en slags audiovisuell reise, sier hun. 

Hør hele episoden her

Musikk og natur

– Hele albumet er veldig personlig. Jeg føler en sterkt tilhørighet til naturen. Jeg har vært en del nordover, og har vokst opp i Valdres med tett kjennskap til å tenke musikk og natur sammen, sier Hemsing.

Eldbjørg Hemsing forteller om sin nye plate «Arctic». Foto: Johanne Hidle

Albumet er spilt inn sammen med Arktisk Filharmoni i Stormen konserthus i Bodø. Innspillingen skulle egentlig skjedd for halvannet år siden, men ble utsatt på grunn av korona.

– Det både føltes og føles nå helt fantastisk å få spilt noe inn igjen. Det er jo plutselig gått flere år uten å ha gjort andre innspillinger. Det å komme i gang igjen, det er herlig, sier Hemsing. 

Historieløst spørsmål om kristendommen

Forfatter, idéhistoriker og leder for Sigrid Undset-selskapet, Kristin Brandtsegg Johansen, snakker om kristendommen, og om dens betydning i vårt sekulariserte samfunn. 

– Da jeg hørte spørsmålet; er løpet kjørt for kristendommen, ble jeg både irritert fordi det er et litt frekt og tabloid spørsmål, samtidig som jeg tenkte at om vi skulle spørre noen om hvilken betydning kristendommen har for mennesker i dag så ville det blitt helt sånn «gjesp».

Kristin Brandtsegg Johansen er gjest i Plottet. Foto: C. Sturlason / Kagge Forlag.

– Det som likevel irriterte meg er at det er noe veldig historieløst over en sånn problemstilling, sier Brandtsegg Johansen. 

Hun vektlegger at de fleste er enige om at vi lever i et sekularisert samfunn, men at om man kjører rundt i landet vårt og ser på små byer og kirker og hvilken betydning kirken har hatt, så blir spørsmålet noe annet.