MusikkPlot

Kristin Sevaldsen er gjest i Plottet. Foto: Tarjei Krogh

Plottet: Stillhet og turisme på plate

PODKAST | Jazzsaksofonist Kristin Sevaldsen har laget album med lyder fra Dovrefjell. Prest og fakultetslektor, Gyrid Gunnes, svarer utfyllende på om løpet er kjørt for kristendommen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg og en venninne gjorde en liten roadtrip gjennom Rondane der vi stakk innom Snøhettapaviljongen. Vi ble slått av utsikten inne fra bygget, og satt der og så på naturen, lyset og været som endret seg gjennom hele natten. Peisen der har et sånt piperør som er takhengt, og alt ettersom hvordan vinden beveget seg, ga det gjenklang i piperøret som en overdimensjonert fløyte. Jeg responderer på alt som har med lyd å gjøre, og ble så inspirert at jeg tenkte at jeg må lage musikk av dette, sier Kristin Sevaldsen.

Resultatet av natten i Snøhettapaviljongen ble etterhvert albumet «The Sonic Experience – Snøhetta», som Sevaldsen er aktuell med nå.

Hør hele episoden her:

Et annet lydbilde

Albumet viste seg å bli noe annet enn det Sevaldsen så for seg den første natten i paviljongen. Da hun dro tilbake for å gjøre lydopptak tenkte hun at hun skulle inn i stillheten, for det var jo stillhet hun hadde opplevd den sommernatten. Sånn ble det ikke.

– Da jeg kom tilbake var det plutselig fullt av turister og busser og alt mulig rart, så lydbildet var jo fullstendig annerledes. I innspillingsprosessen har jeg vandret rundt med en hand recorder og gjort feltopptak. Jeg har tatt opp lyder av vegetasjon, av mennesker som snakker og går, av vann, smeltevann, lyden av helikopter, firhjulinger, av sykler og alt mulig. Det er feltopptakene som er stjernen i arbeidet. Jeg som saksofonist og sanger har en mer tilbaketrukket rolle, sier hun.

Hun håper at lytterne gjenkjenner lydene.

– Jeg har prøvd å gjenskape opplevelsene mine tilbake til lydform. Jeg er veldig glad i fjellet, det setter meg inn i en tilstand og det er den jeg prøver å skape for lytteren slik at de får en meditativ opplevelse med å høre på musikken, sier Sevaldsen.

– Sannheten er at jeg er i tvil

I delen om kristendom erkjenner prest og fakultetslektor, Gyrid Gunnes, at hun er i tvil når det gjelder om løpet er kjørt for kristendommen.

– Er løpet kjørt for kristendommen? Som prest, teolog og førsteamanuensis i diakoni ved en høyskole med kirkelig forankring, vil man forvente at jeg skulle svare nei, sier Gyrid Gunnes.

Gyrid Gunnes snakker om sitt forhold til kristendommen i Plottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hun poengterer at hun kunne vist til overraskende stabile medlemstall for kirken i Norge, på tross av store samfunnsendringer. Hun kunne snakket om kristendommens byggende og humaniserende bidrag til vår kultur, og om hvordan det er umulig å forstå vår egen historie uten kristendommen.

– Selvsagt både vil og bør denne innflytelsen vedvare, kunne jeg sagt. Men sannheten er at jeg er i tvil, sier Gunnes.

Powered by Labrador CMS