Notiser

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. Foto: Carina Johansen / NTB.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek slår seg saman med Nasjonalbiblioteket

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) blir ein del av Nasjonalbiblioteket.

Publisert Sist oppdatert

– Målet er eit enda betre tilbod til målgruppa. Nasjonalbiblioteket skal vere eit nasjonalbibliotek for alle, også for dei av oss som har vanskar med å lese vanleg tekst, seier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

NLB og Nasjonalbiblioteket har sidan 2005 vore samlokalisert på Solli plass i Oslo, og har i fleire år hatt eit utstrekt administrativt samarbeid. NLB sjølv tok initiativ til samanslåinga og Kultur- og likestillingsdepartementet har slutta seg til forslaget. No startar omstillingsprosessen fram mot samanslåinga som etter planen skal skje 1. juli.

– Kontinuerleg utvikling er nødvendig for å kunne gje eit tilbod som er tilpassa målgruppas behov og som er i takt med samfunnet. Det er lettare å sikre som del av ein større og sterkare organisasjon. Vi er difor glade for at Kultur- og likestillingsdepartementet no gjer NLB til ein del av Nasjonalbiblioteket, seier direktør i NLB, Øyvind Engh.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek vart etablert av Norges Blindeforbund, men blei i 1989 ei statleg verksemd. NLB produserer og låner ut lydbøker, e-bøker og bøker i punktskrift. Målgruppa er menneske med funksjonsnedsettingar som gjer det vanskeleg å lese visuell tekst og vanlege bøker. Dei treng på lik linje med andre tilgang til litteratur for å kunne delta i samfunnet, ha lik rett til utdanning og eit likeverdig kulturtilbod.

Samanslåinga inneber ikkje noko endring for NLB verken når det gjeld innhaldet i oppdraget eller talet på tilsette.

– Det er mange gode grunnar til at NLB og Nasjonalbiblioteket no blir ei og same verksemd. Vi på Nasjonalbiblioteket har ansvar for utviklinga av bibliotektilbodet til folk i Norge, det ansvaret bør sjølvsagt óg inkludere dei som har behov for tilrettelagd litteratur. I tillegg er det ein stadig større overlapp mellom det Nasjonalbiblioteket gjer og det NLB gjer, praktisk, teknisk og som tilbod til folk, seier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Powered by Labrador CMS