Portrettbilde av Nora Mehsen

Nora Mehsen

8 Patriarkatets femdelte logikk - og hvordan vi kan gjøre motstand

Samtiden spør

Må revolusjoneres

Patriarkatets kontroll over kvinnekroppen.

Hankjønn: Kroppen din er en føderasjon mellom materialitet og symbol, med lemmer som forteller deg at verden er til for å gripes, kultivert av et regelverk som anfører og velsigner fremgangsmåten for ditt herskap.

Hunkjønn: Kroppen din er en føderasjon mellom materialitet og symbol, med en verden som forteller deg at dine lemmer er til for å gripes, kultivert av et regelverk som anfører og velsigner fremgangsmåten for ditt tjenerskap.

Dette er spillereglene det opereres med i vår kultur, noen ganger i karikerte utgaver, andre ganger i tilslørt format. Vi har fått hamret dem inn i hodene og skrogene våre siden barnsben av, og etter som årene går, blir vi stadig dyktigere til å tilpasse oss dem.

Men vi bør alle stritte imot, i den formen vi er i stand til å gjøre det.

Fem manifestasjoner av patriarkatet

Mennesker av alle kjønn løper en risiko for å bli avkortet av patriarkatet. Men hvordan denne avkortningen forløper, avhenger av hvem du er. Patriarkatet er en personlig og intim maktform som treffer ulike kropper ulikt. Når det gjelder kvinners utnyttelse av sitt fulle potensial, er det ikke sjelden at det er menn – som enkeltindivider, gruppe eller symbol – som står i veien. Å være en kvinne kan derfor innebære at ens kropp blir forskanset av andre kropper – hankjønnskropper – på ulikt vis. Mine egne møter med disse kroppene har blant annet resultert i følgende situasjoner:

  • Han er sjefen som forteller meg at jeg burde passe meg for hva jeg sier, fordi jeg lett kan erstattes med et mer føyelig eksemplar.
  • Han er den jeg tror jeg kommer til å bli voldtatt av, han som følger etter meg en sen kveld når jeg er på vei hjem. Jeg knuger rundt nøklene jeg har i lommen, det eneste våpenaktige jeg kan forsvare meg med, mens brystet mitt er i bass.
  • Han er den som skriver til meg på internett med caps lock og informerer meg om at «DU ER FOR STYGG FOR Å BLI VOLDTATT, KOM DEG TIL HELVETE UT AV LANDET MITT».

  • Han er den som spør meg hvorfor jeg ikke smiler, spør «hva er problemet ditt?», og responderer med å bli sur når jeg skjærer av ham tungen med blikket.

  • Han er den pliktoppfyllende troende som vil vite hva jeg gjør med fitta mi, og om den går til spille i en annen kvinnes hender.

Fem teknikker for å bli hersket over

Patriarkatet har forførende egenskaper. Gjennom et sofistikert tilrigget belønningssystem sørger det for at menn aspirerer til å ta plass og kvinner til å få plass. Lydighet mot denne tvedelte arbeidsdelingen påskjønnes, og avvik får konsekvenser – for alle kjønn.

I møte med patriarkatets hverdagslige manifestasjoner kan kvinner tilpasse seg ved å ty til fem teknikker for å bli hersket over: føyelighet, redsel, taushet, skyldfølelse og skam. Denne innordningen er ikke klanderverdig, men et spørsmål om overlevelse. Samtidig må kvinner innta et standpunkt til hvorvidt deres møter med patriarkalsk makt skal ha en passiviserende eller aktiviserende effekt. Kvinner kan ikke omvelte patriarkatet alene, men vi kan alle bidra til å gjøre grunnen mer ustø.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse