Jakob Semb Aasmundsen

Fanget i Tinderalderens jernbur

Den seksuelle revolusjonen skulle frigjøre oss, men i prosessen har kroppene og seksualiteten vår blitt lagt i nye lenker.

Samtiden spør

Revolusjon

Det mest revolusjonerende man kan gjøre i dag, er å bryte med den rasjonelle «tid er penger»­tankegangen! Den har infiltrert alle sfærer av det moderne liv og bidrar til fremmedgjøring og umenneskeliggjøring.

På sekstitallet opplevde vi en seksuell revolusjon som utfordret tradisjonelle syn på seksualitet og forhold. Som de fleste andre revolusjoner hadde også denne en sosialistisk karakter. Mest synlige var de radikale sekstiåtterne som sto på barrikadene med mål om å frigjøre kvinner og seksuelle minoriteter fra patriarkatet og heteronormative verdier. Revolusjonen var vellykket på mange måter. Som homofil er jeg glad for hvordan den tok oppgjør med borgerlige moral og banet vei for kampen for homofiles rettigheter. Men frigjøringen ble også starten på en kultur som langt fra er i tråd med sosialismens idealer: en seksuelt umoden og selvsentrert tid, der seksualitet og kropp gjenspeiler og er smøre- middel (eller glidemiddel om man vil) for kapitalistiske tankesett.

EN RÅLEKKER, HØY MANN FRA ARGENTINA

«I stedet for å ta en mastergrad, bør du vurdere å investere mer tid på treningsstudio.» Jeg setter vinen i halsen. Unnskyld, men hva behager? tenker jeg. Jeg er for sjokkert til å si noe. Det er søndag ettermiddag, og jeg sitter på en lokal bar. Jeg prøver å se søt ut mens daten min fyller glasset mitt med billig rødvin. Dette er ikke en fremmed situasjon, det er nemlig min sjette Tinder-date denne måneden. Eller syvende, jeg er ikke helt sikker. Mitt nyttårsforsett var at jeg ikke skulle møte flere menn bare basert på utseendet deres, men her sitter jeg igjen. Med en rålekker, høy mann fra Argentina. Jeg måtte jo bare sjekke ham ut. Kanskje han også ville være smart, ambisiøs og kjærlig? Kanskje jeg endelig skulle finne noen som var interesserte i noe mer? Jeg tenkte ikke noe større over dick picet han sendte meg på forhånd; alle sender jo det uansett. Jeg forstår fort at jeg skulle tatt hintet. Når han skjønner at jeg ikke er interessert i det samme som ham, gjør han noe jeg aldri har opplevd før. Han belærer meg i hvordan dagens datingverden fungerer. Budskapet hans er enkelt: Alt handler om kropp og tilgjengelighet. For å kapre noen, og ikke minst holde på noen, må man ha en fin kropp, uansett hvor smart og interessant man måtte være.

Det han sier, er kontroversielt, men bare fordi han sier det høyt. Vi lever i en kultur hvor seksualitet og intimitet har blitt redusert til noe overflatisk.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse