Portrettbilde av Sun Heidi Sæbø

Sun Heidi Sæbø

Kims kamp

Det er ikke nødvendigvis presset fra omverdenen som er Kim Jong-uns hovedutfordring. Forandring kan komme innenfra, i kraft av smaken på det gode liv.

Samtiden spør

REVOLUSJON

Bruk sosiale medier til det det var ment som: å være sosial! Bidra til at tonen rundt oss er saklig, konstruktiv og opplysende, ikke lettvint og hånende. Ta deg en runde med likes og bursdagsgratulasjoner i stedet.

I september ble den åttende runden med FN-sanksjoner mot Nord-Korea vedtatt. Målet er at de nye sanksjonene i resolusjon 2375 skal klare det elleve år med tidligere sanksjoner og utfrysning ikke har klart: å tvinge det nordkoreanske regimet i kne. Enda mindre olje og forbud mot både tekstilhandel og bruk av nordkoreanske gjestearbeidere i utlandet skal omsider få diktatoren Kim Jong-un til å føye seg etter verdenssamfunnets krav om stans i landets atomog missilprogram. Det kinkige er at det ikke bare er Kim Jong-un som avgjør hvor hardt de nye sanksjonene rammer; det skjer nemlig mye i riket som diktatoren selv ikke er herre over.

Endring kommer til Kim Jong-uns NordKorea enten han vil det eller ikke – spørsmålet er om dette vil skje på grunn av eller på tross av ham. Derfor befinner diktatoren seg i et skjebnekappløp med seg selv så vel som i et rustningskappløp mot egne innbyggere. Det eneste som ikke kan komme på plass fort nok for ham, er langtrekkende atomvåpen. Utviklingen for øvrig må bremses, slik at den skjer i et tempo han kan holde tritt med.

DEN NYE GENERASJONEN

Enn så lenge er forandringene bare for små, knapt merkbare krusninger i overflaten å regne. Nye ord har krøpet inn i vokabularet, tatt i bruk av en ny, selvbevisst generasjon som kaller seg Jangmadang, som betyr «marked». Det snakkes om donju, et koreansk ord for «pengemestere» eller «rikfolk», og hovedstaden har fått navnet «Pyonghattan». Kostbare, strengt forbudte Samsung-smarttelefoner blir stukket ned i dype lommer eller gjemt i fjellhuler, og minnebrikker med sørkoreansk såpeopera, popmusikk og Hollywood-filmer à la Men in Black eller Titanic bytter hender i det stille. Radioapparater med ulovlige frekvenser forkles som nordkoreanske smarttelefoner, og Adidas-klær, tegneserier, hårfarge og sminke er ikke lenger fremmed for folk. Hver for seg er disse materielle endringene helt tilforlatelige og ikke noe som kan velte et snart 70 år gammelt familiedynasti. Men i sum, og om de skulle tilta i omfang, kan disse små erosjonene komme til å endre landskapet såpass at de forrykker den balansen Nord-Koreas leder er så avhengig av for at folket skal holde ut med ham.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse