Sampodden

I Sampodden kan du høre Samtidens bidragsytere og andre gjester i samtale med redaktør Christian Kjelstrup om de viktigste spørsmålene i vår tid. Samtalene tas opp i drivhusstudioet vårt på Youngstorget i Oslo.

Bilde av drivhuset

Kjersti Bjørkmo snakker om ting hun ikke kan

I spalten "Kjersti Bjørkmo skriver om ting hun ikke kan" betrakter poet Kjersti Bjørkmo verden fra sitt helt eget ståsted. Hør henne i samtale med Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden.

Samtiden fra framtiden

Sampodden presenterer Samtidens faste spaltister. Denne gangen: Ole Martin Moen. I «Samtiden fra framtiden» betrakter han ting i samtiden (som vi kanskje tar for gitt) med et utenfrablikk – fra framtiden. Hør ham i samtale med Samtidens redaktør, Christian Kjelstrup.

Louisas verden

Bli kjent med Samtidens faste spaltister! Først ut: Louisa Olufsen Layne. Hun forsker på afroamerikansk, karibisk og svart britisk litteratur, og i "Louisas verden" forsøker hun å betrakte norsk kulturdebatt utenfra. Hør henne i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.

Det jævla mangfoldet

Samtiden har fått gjesteredaktør! Bjørn Hatterud heter han, og temaet for det nye Samtiden-nummeret er mangfold. Hatterud er funksjonshemmet, homofil og klassereisende, og nylig mottok han Fritt Ords Pris for sitt arbeid for å synliggjøre funksjonshemmedes situasjon i Norge, i tale og i skrift. Hva betyr mangfold for ham? Og hva vil han med nummeret? Hør gjesteredaktøren i samtale med Samtidens ansvarlige redaktør Christian Kjelstrup.

Gjør kjærligheten fargeblind?

Spiller hudfarge fortsatt noen rolle når vi dater eller velger partner? I et samfunn der innvandrerbefolkningen øker – hvor integrerte er vi egentlig med hverandre? Møt Jakob Semb Aasmundsen og Daniel Abimael Skjerve Wensell i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.

Frode + Frode = sant?

SAMPODDEN SPESIAL: I et essay i Samtidens temanummer om kjærlighet kritiserer litteraturviter Frode Helmich Pedersen norske parterapeuter. Hør ham i samtale med en av dem ham kritiserer – parterapeuten Frode Thuse. Samtalen er et opptak fra Litteraturhuset i Bergen tidligere i år. Samtaleleder/parterapeut: Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden.

Kjærlighet og begjær – fusjon eller besvær?

«Jeg synes ikke det er det minste merkelig at det skjer, men vi snakker om det som om det skulle være noe ekstremt merkelig», sier Sissel Gran om utroskap i denne episoden av Sampodden. På den ene siden dyrker vi tosomhet og romantisk kjærlighet. På den andre – spenning, selvrealisering og sex. Hvordan går dette i hop? Hør den erfarne forfatteren, psykologen, samlivseksperten og parterapeuten i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.

Lever vi i en postpostmodernistisk tid?

Det fantes en tid da forfattere kalte seg for symbolister, futurister eller kanskje postmodernister. Hva med i dag? Er ismene døde? Trenger vi slike sekkebetegnelser lenger? I et essay i Samtiden introduserer forfatter Gry Strømme begrepet "postpostmodernismen". Hør henne i samtale med Jan Kjærstad, forfatter og tidligere redaktør av litteraturtidsskriftet Vinduet, der han i sin tid introduserte postmodernisme. En samtale om hva som driver litteraturen fremover. Programleder er Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden.

Stillhetens klitoris

Da forfatteren Tyra Teodora Tronstad gikk på skolen, ble klitoris beskrevet som en "ert". Og slik blir den ofte fremstilt den dag i dag. Men i virkeligheten er klitoris på størrelse med penis, skjult under huden. Er den også usynliggjort i kulturen? spør Tronstad i teksten "Stillhetens klitoris". Hør henne i samtale med redaktør i Samtiden, Christian Kjelstrup. En samtale om halve menneskehetens hovedorgan for seksuell nytelse.

Kjærlighetsparadokset

På den ene siden drømmer mange av oss om å treffe Den Ene Rette. På den andre siden forsøker vi å treffe henne eller ham på for eksempel datingapper med et "hav av muligheter". Hør filosof Monica Roland samtale om den lammende valgfriheten med redaktør i Samtiden, Christian Kjelstrup.

Åpenhetspredikantene

Åpenhet er vår tids melodi, også på kjærlighetsområdet. Prater vi om problemene våre, går det bra. Eller? I Samtidens kjærlighetsnummer kritiserer Frode Helmich Pedersen, førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap, toneangivende samlivseksperter og parterapeuter. Han mener de legger for dagen et nymoralistisk kjærlighetssyn. Og han kaller dem «åpenhetspredikanter» med overdreven tro på utleveringens evangelium. Hør ham i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.

Er kapitalismen et miljøproblem?

Hvis dagens økonomiske system er årsaken til klimaendringene, må vi ikke da endre systemet? Hva skal i så fall erstatte forbrukersamfunn og evig vekst? Hør Tone Smith, økologisk økonom som vil forandre både økonomifaget og samfunnet, i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.

Vil vi ofre oss for klimaet?

"Alle" vil redde klimaet. Men hva er vi egentlig villige til å ofre i eget liv, for klimaets skyld? Sunneva Kilsti er fagansvarlig for rapporten Forbruker og bærekraft 2021, som ble lagt frem av analysebyrået Opinion tidligere i år. I rapporten har Kilsti & Co. kartlagt potensialet for klimavennlig atferdsendring i den norske befolkningen. Hør henne i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.

Vekstparadigmet

Så lenge klimakampen har vært ført, har vekstbegrepet vært under kritikk. Samtidig har den økonomiske veksten økt og økt. Hvorfor kommer vi ikke forbi vekstparadigmet? Er hensynet til vekst og miljøvern forenelig eller ikke? Møt satirikerne og de selverklærte vekstøkonomene Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen i en litt overraskende samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.

Klimaforskeren

Nylig la FNs klimapanel frem sin sjette klimarapport. En av medforfatterne av rapporten er den norske klimaforskeren Bjørn Samset. Hør ham i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup om alt fra hvordan klimaforskere måler forandringer i atmosfæren til hva som er Samsets aller viktigste anbefalinger til politikerne akkurat nå.

Klimavalget

Norge og verden står overfor et klimavalg: Vi må løse klimakrisen. Hvordan kan og bør klima prege valgkampen i høst, og hvordan vil valgresultatet prege norsk klimapolitikk? Hør Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup-

Kan klimakrisen løses?

Forfatter Øystein Stene tror vi trenger utopier, ikke dystopier, for å løse klimakrisen. Hør ham diskutere tre helt ulike utganger på krisen med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.