Portrettbilde av Mathias Fischer

Mathias Fischer

Framtiden er ikke bestemt

Det er farlig å høre for mye på dem som tror de kan predikere morgendagen.

Samtiden spør

FRAMTIDEN

PROBLEM Klimaendringene. Alle som svarer noe annet, har ikke forstått alvoret. LØSNING Vi må gjøre mer av det som fungerer: bygge ut fornybar energi og presse fossil energi ut av markedet. Så enkelt, så vanskelig, men løsningene finnes, så lenge viljen er der.

Da jeg tidligere i år kjøpte det tyske landslagets nydelige grønne borte-drakt for rundt tusen kroner, var det ikke bare fordi jeg ville støtte laget i årets fotball-VM. Det var også fordi jeg hadde en forestilling om framtiden, en forestilling basert på eksperters vurderinger, tallknuseres regnestykker og min egen fotballfaglige ekspertise. Jeg hadde vurdert gruppe for gruppe, hver åttendedelsfinale, hver kvartfinale, hver semifinale, og i finalen skulle Tyskland møte Brasil.

Der forventet jeg riktignok at Brasil skulle få hendene i den ikoniske pokalen. Likevel tilsa analysen at jeg ville kunne kle meg i drakten i forbindelse med mange nok kamper til at kostnaden var verdt det. Men det som skulle ha vært åtte kamper i den tyske landslagsdrakten, endte med tre – for både spillerne og meg.

Jeg var ikke alene om å ta grundig feil. I forkant av mesterskapet i Russland forsøkte alle seg med egne spådommer. Tippekonkurransene fortsatte før hver kamp. Bettingsidene ga deg mulighet til å kaste bort penger på meningsløse spørsmål som «Hvem får det første innkastet?». Gamblingen fortsatte også etter at kampene var godt i gang, og oddsen endret seg minutt for minutt.

Tipping har alltid vært en del av idretten. Når vi setter penger på en kamp, er utfallet ute av våre hender, og der ligger mye av underholdningsverdien.Vi må bare vente på svaret.

Forsøk på å tippe, spå, predikere eller forutse framtiden er ikke forbeholdt idretten. Investorer tror de vet hvor de skal plassere pengene for å maksimere profitt, og økonomer uttaler seg jevnlig i rosa aviser om renter og boligpriser. De beholder sin troverdighet selv om gevinsten blir lav eller estimatet feil.

Gambling er underholdning. Økonomiske prognoser er nyttige.

Noe annet er de evinnelige forsøkene på å spå i politikken. I beste fall ligger de et sted mellom underholdning og nytte. I verste fall er de farlige.

Når vi blir mer opptatt av å diskutere hva som kommer til å skje, og mindre opptatt av å diskutere hva vi ønsker skal skje, glemmer vi at vi selv har mulighet til å påvirke framtiden.

Denne teksten handler ikke om fotball. Den handler om en samfunnsdebatt som til tider fremstiller framtiden som forutbestemt og styrt av naturlover. I en utgave som har framtiden som tema, er det verdt å reflektere over hvordan vi snakker om den.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse