Portrettbilde av Kjølv Egeland

Kjølv Egeland

De viktigste debattene

Oppfyller Dax18 sitt mandat?

De etablerte massemediene er i trøbbel: Avisopplagene stuper, annonseinntektene faller, og alternative medieplattformer vokser seg stadig større. Hver eneste dag figurerer kampskrifter fra mediehus som ikke lar seg binde av Vær Varsomplakaten på listen over de mest delte «nyhetssakene» på sosiale medier i Norge. Mange mener samfunnsdebatten har blitt grunnere og mer tabloid. Gitt disse realitetene er NRK viktigere enn noen gang. Den offentlige finansieringen og kontrollen av NRK garanterer, i hvert fall tilsynelatende, en seriøs, balansert og etterrettelig dekning av politikk, økonomi og kultur.

Dagsnytt atten (Dax18) er statskanalens daglige diskusjonsprogram. «Her får du høre de viktigste debattene, aktuelle intervjuer og analyser», står det på nettsiden til NRK P2. Programmet blir ofte beskrevet som landets viktigste debattarena. I 2003 påpekte forfatterne av Maktog demokratiutredningen at massemediene hadde blitt «den sentrale arenaen for kampen om politisk makt» i Norge,1 og Dax18 har de siste tiårene fremstått som en av de viktigste slagmarkene. Nye, alternative medieaktører har opplagt utfordret posisjonen NRK hadde i 2003, men Dax18 er fortsatt en svært viktig debattarena. Dax18-debattene følges av den styrende eliten, refereres ofte til i andre medier og utgjør råmaterialet for utallige vittigheter på sosiale medier. At også redaktørene for alternative nettmedier villig stiller i programmet, er et tydelig tegn på at Dax18 anses som en relevant og nyttig plattform. I løpet av det første halvåret av 2018 deltok Resettredaktør Helge Lurås tre ganger på Dax18.

Seertallene kan ikke sammenlignes med Dagsrevyens eller Nytt på nytts, men programmet gjør det godt gitt formatet. I første halvår av 2018 fulgte i gjennomsnitt cirka 98 000 seere sendingene til Dax18 på NRK 2 (en markedsandel på 15 prosent), mens i gjennomsnitt 47 000 lyttere var innom hele eller deler av radiosendingen på NRK P2 (en markedsandel på 8 prosent). I tillegg fulgte tusener sendingene via nett-TV og podkast.2 Den stortingsvedtatte NRK-plakaten slår fast at NRKs formål blant annet er å «oppfylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov i samfunnet» (§ 12), samt å «fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser» (§ 13).3 Hvordan imøtekommer så Dax18 disse kravene? Kanskje ikke så godt som man kunne ønske. De «viktigste debattene» vies for lite tid og mangler ofte faglig belysning.

Dax18 er riktignok ikke NRKs eneste arena for politisk debatt og opplysning. «Debatten», valgsendinger og diverse dokumentarer fyller også demokratiske funksjoner. Og i den grad all kultur er politisk, bidrar også presumptivt rene underholdningsprodukter til den politiske offentlighetens utvikling. Det er selvsagt ikke slik at NRKs samlede bidrag til den offentlige samtalen står og faller med Dax18. Men det er likevel verdt å vurdere hvordan en institusjon som Dax18 forvalter sin makt og sitt ansvar.

MAKTFORDELING

Jeg har lyttet og sett meg gjennom Dagsnytt atten-innslagene fra den første uken av august. De kan deles inn i tre kategorier: «informasjonsformidling», «lufting av politiske forslag» og «noen er kritiske til X». Ren informasjonsformidling utgjør en ganske liten del av Dax18s virke. Bare to innslag falt i denne kategorien: innslaget om overgrep mot nonner (1. august) og innslaget om USAs sanksjoner mot Iran (7. august). Gitt det som tilsynelatende var ambisjonen med innslaget om den katolske kirke, nemlig å kommentere nyheten om seksuelle overgrep, var det for øvrig merkelig at Dax18-redaksjonen hadde invitert to representanter for kirken, og ikke, for eksempel, en forsker eller kommentator. Innslaget om Iran-sanksjonene var etter min mening et av ukens beste innslag. Redaksjonen hadde tilsynelatende nytt godt av NRKs egen nyhetsrapportering – to solide saker om sanksjonene var blitt publisert på nrk.no samme dag. Bjarne Schieldrop fra Skandinaviska Enskilda Banken (intervjuet i en av nettsakene) og Henrik Heldahl fra amerikanskpolitikk.no svarte presist og beredvillig på programleder Gry Veibys spørsmål. Sidsel Wold rapporterte fra Istanbul og Philip Lothe fra Antwerpen. Det var befriende med et innslag der deltakerne ikke var invitert fordi de var uenige eller parter i saken, men fordi de kunne noe om temaet. Dax18 kunne oftere laget informasjonsformidlende innslag basert på statskanalens eget journalistiske arbeid. Det eneste som manglet, var noen betraktninger om hvordan sanksjonspolitikken kan påvirke Norges forhold til USA.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse