Portrettbilde av Geir Gulliksen

Geir Gulliksen

Geir skriver om ting han ikke kan: Bli kristen

Tilværelsen er svimlende: At liv en gang har oppstått for aller første gang. At liv fortsetter å bli til, utvikle seg. Og at alt liv er beslektet – trær og bakterier og østers og pinnsvin og mennesker. Det er et mysterium, og vi trenger ikke gå til en to tusen år gammel ørkenreligion for å kjenne forbløffelse over det. I vår tid kommer vi sannsynligvis nærmere mysteriet ved å lese oss opp på evolusjonsbiologi. Tenk på det, hvordan naturen utvikler millioner av former for liv! Det grunnleggende i tilværelsen er mirakuløst. Derfor ville det være dumt å ikke lese seg opp på det som finnes av tilgjengelig kunnskap: Astrofysikk, evolusjonsbiologi og molekylærteori bringer oss nærmere mysteriet, ikke vekk fra det.

Men det gjør vel skjønnlitteraturen også? Særlig når det gjelder menneskelig liv, er skjønnlitteraturen til hjelp for mange. En beklagelig mangel er at den nesten utelukkende beskriver det menneskelige. Er det ikke mulig å tenke seg en roman om trærnes liv, om krystallisering, om havstrømmer? Bare som unntak, dessverre. Skjønnlitteraturen lever av det menneskelige, og menneskeliggjør nesten alt den beskriver.

Det samme gjelder bibeltekstene, som selvfølgelig også er litteratur, skjønnlitteratur, selv om mange insisterer på å lese dem som en slags sakprosa. Markusevangeliet berører oss fordi fortellingen om Jesus er en så sterk og drastisk fortelling, men blir flatere og mindre interessant om vi leser det som biografi, eller som et bevis for at oppstandelse er mulig.

Har du allerede registrert deg? Logg inn

Les Samtiden.
For å forstå tiden du lever i

Vi analyserer og diskuterer de viktigste spørsmålene i en stadig mer kompleks verden

  • Norges ledende kulturtidsskrift siden 1890
  • Utkommer fire ganger i året på papir. Over 100 sider med dybdeartikler, essays, intervjuer, m.m.
  • Full tilgang til vårt digitale arkiv med tidligere numre.
  • Invitasjoner til våre arrangementer, nyhetsbrev, podkast, m.m.
  • Del tekstene våre med vennene dine

Vil du bare lese ferdig denne artikkelen?

Da må du registrere deg med en e-postadresse