Advokatenes gullalder på hell (Mandag Morgen nr. 17, 2009)

| Advokatenes gullalder på hell | Lærerjobb som springbrett | Talltriksing om norsk innovasjon | Kundedrevet innovasjon - nøkkelen til vekst | Grønne penger i tiltakspakken er ikke nok | Regjeringen svikter menneskerettighetsarbeidet | Offentlige etater reagerer sent på mobbing | På lederplass: Lærergjerning med ny gnist |

Publisert Sist oppdatert

Mandag Morgen nr 17, 2009Næringsliv

Advokatenes gullalder på hell

Advokatbransjens tradisjonelle partner-modell utfordres. Fastpris, anbud og bruk av frilansadvokater er modeller som nå brer seg i internasjonal advokatverden etter at finanskrisen også har nådd denne bransjen. Bortsett fra i Norge. Norske advokater er mindre spesialiserte og mer trygghets-søkende enn sine amerikanske og europeiske kolleger. Derfor har de foreløpig sluppet billig unna krisen.

Utdanning

Lærerjobb som springbrett til lederkarriere

I England kan unge ambisiøse lederspirer få en flying start på karrieren ved å jobbe to år som lærer, gjennom organisasjonen Teach First, som blir sponset av næringslivet. Nå snuser også norske skolemyndigheter på en lignende ordning, og et pilotprosjekt er planlagt i Oslo høsten 2010.

Innovasjon

Talltriksing om norsk innovasjonsevne

Etter noen enkle omregninger så det ut som om norsk næringsliv plutselig var fjerde best i verden innen forskning og utvikling. Nå advarer kritiske forskere mot å tro på tallene som regjeringen stadig henviser til – blant annet i forsknings- og i innova-sjonsmeldingen.

Ledelse

Kundedrevet innovasjon – nøkkelen til vekst

Det er viktigere enn noensinne å lytte til kundenes behov og presentere dem for innovasjoner de føler er i tråd med deres interesser. I siste instans er det dette som utgjør forskjellen mellom suksess og fiasko, skriver professor Peter Lorange.

Klima

«Grønne» penger i tiltakspakken er ikke nok

Verden trenger nye verktøy for å finansiere investeringene i klimavennlige løsninger dersom en klimakrise skal unngås. Klimaobligasjoner kan, på lik linje med krigsobligasjonene under andre verdens-krig, få i gang kapitalstrømmen igjen, sier James Cameron, administrerende direktør i det ledende investerings- og rådgivnings-selskapet Climate Change Capital.

Politikk

Regjeringen svikter menneskerettighetsarbeidet

Regjeringen har lenge sviktet menneskerettighetsarbeidet. Sentrale menneskerettskonvensjoner blir ikke tatt inn i lovverket, og Norge er ikke lenger et foregangsland på dette området, ifølge Norsk senter for menneskerettigheter. Neste uke kommer en rekke kjente tidligere samvittighetsfanger til Norge for å fortelle sine historier – i en tid hvor menneske-rettighetsarbeidet møter mye motstand.

Arbeidsliv

Offentlige etater reagerer sent på mobbing

Det mobbes mindre, men verre i offentlig sektor. Mens det private næringslivet har flere saker hvor ansatte mener seg trakassert, er evnen til å rydde opp bedre. I offentlige institusjoner, som for eksempel universitetene, får mobbekulturen leve lenge, det gir gode vekstvilkår.

På lederplass

Lærergjerning med ny gnist?

Den enkelte skoleelev er langt mindre opptatt av skolens pedagogiske

grunnsyn, enn av lærerens evne til å – ja, nettopp, lære bort.

 border= Les mer om Mandag Morgen

Powered by Labrador CMS