Bok

Ingvar Ambjørnsen bedriver litteratur-innovasjon fra sin korona-isolasjon i Hamburg. Bildet er fra 2019, i forbindelse med lanseringen av den siste Elling-boka.

Skriver roman som publiseres fortløpende

Ingvar Ambjørnsen jobbet med en ny Elling-roman. Så kom korona-nedstengingen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg merket at det var feil å skrive en roman om Elling som skulle utspille seg i 2017 når man selv sitter midt inne i en science fiction film. Så jeg spurte meg selv: Hva har du lyst til?

– Jeg hadde lyst til å skrive kortere tekster. For nett.

Ingvar Ambjørnsen bor i Hamburg og er svært etablert som forfatter. Han er redusert av lungesykdommen kols, men selger fortsatt bøker i bøtter og spann. Hans siste bok, «Ekko av en venn», der publikumsyndlingen Elling gjør comeback etter 20 år, var en av de mest solgte bøkene i Norge i fjor.

Litteratur-innovasjon

Foto Ingvar Ambjørnsen og Elling trollbandt publikum på Grand Hotel i Larvik, da opplesingsserien «Elling er tilbake» hadde premiere i november 2014. (Foto: kpr)

Ingvar Ambjørnsen trenger ikke finne opp hjulet for å ha til rødvin og smør på brødet.

Men det er akkurat det han gjør. Nok en gang bedriver den 63 år gamle forfatteren regelrett litteratur-innovasjon, ved å utfordre det tradisjonelle bokformatet der forfatteren skriver sin bok, sender til et forlag som deretter vurderer, antar og forhåpentligvis gir ut boken – mellom to permer eller som ebok.

I 2014 besto Ambjørnsens innovative prosjekt av at han presenterte helt nytt materiale om Elling direkte til leseren som opplesing – uten at det forelå noen bok. Det var ikke en gang sikkert at de tekstene vi hørte skulle komme i bokform.

– Det er så vidt jeg vet første gang en etablert forfatter ikke leverer nytt stoff til forlaget, men dirkete til leserne, sa Ambjørnsen til Dagens Perspektiv den gang.

Nå gjør han det igjen, og skaper et helt nytt litteraturkonsept, som ingen, eller i alle fall svært få etablerte forfattere har gjort tidligere: Han skriver en roman fortløpende for nett.

Sune fra skogen

Ingvar Ambjørnsen hadde liggende et riss til en ny historie med den gamle «helten» Sune fra skogen – en vandrer som på mest mulig skånsomt vis bryter seg inn i hytter i fjell-og skogsområder. Han stjeler proviant og kanskje en flanellskjorte, men maler gjerne sørveggen samtidig. Sune er en drømmer som har forlatt noen unger og helst vil være alene.

Men dette prosjektet ble lagt i skuffen for noen år siden.

22. mars, dagen etter at Tyskland nærmest stengte ned, la Ingvar Ambjørnsen Elling midlertidig på hylla og børstet støv av Sune og hans humpete bekjentskaper.

Nå skal den nye historien om Sune – en thriller – altså publiseres fortløpende. Boken blir til mens du leser.

– Det er snakk om veldig korte kapitler på mellom 1 og 3,5 sider. Det er annerledes å jobbe med enn et ordinært romanmanus, forteller Ambjørnsen.

Han skriver om mange av de samme karakterene som i boken «Natten drømmer om dagen» og tar utgangspunkt i den skissen til en oppfølger som han hadde liggende.

Men handlingen er flyttet fra 2016 til 2020.

Det blir litt som korona. Ingen vet helt hvordan dette går

Korona-tilpasset handling

Ingvar Ambjørnsen mener han har funnet et tema som han er forundret over at andre krimforfattere ikke har tatt tak i tidligere. Handlingen utspiller seg i og rundt Varangsvik, et fiktivt sted ved kysten litt sør for Ålesund. Her møter man altså igjen karakterer fra Ambjørnsens tidligere roman «Natten drømmer om dagen». Det er snakk om et miljø som operer både innenfor og mye utenfor loven. Her er det også mange «preppere» – folk som har forberedt seg i årevis på katastrofetider. Noe som passer særdeles godt i disse tider.

– Koronaen passer jo perfekt inn i handlingen, sier Ambjørnsen.

Dette miljøet er et halvkriminelt miljø, der figuren Sune er den ene fortelleren. Sune fra skogen har brukt halve livet på å bryte seg inn i andres hytter. For ham blir jo hytteforbudet i Norge gull. Den andre fortellerstemmen er Renate. Hun er en kvinne som legger det vanlige livet i byen bak seg, og drar ut på en mystisk reise.

Den nye boken heter «Reiser i det skjulte» og de første fire kapitlene i ble publisert i VG denne helgen. De neste seks kommer i avisa neste helg, før Ambjørnsens forlag, Cappelen Damm, fortsetter føljetongen med nye kapitler hver uke på sitt nettsted Boktipset.no.

Aner ikke hvordan dette går

Foto En ung Ingvar Ambjørnsen fra 1988. Den første boken om «Pelle og Proffen» er nettopp landsert. Ambjørnsen er allerede en etablert og suksessrik forfatter. (Foto: Ole Christiansen NTB SCANPIX)

Dette er nypløyd mark for romanforfattere. Men Ambjørnsen har faktisk gjort noe i nærheten tidligere også.

Den siste Pelle og Proffen boka ble skrevet på oppdrag for VG, og publisert der i løpet av en sommer.

– Men den gang hadde jeg skrevet alt på forhånd. Dette blir et helt annet ballgame, sier han.

– Det er greit med fire tiårs erfaring kjenner jeg. Jeg hadde ikke turt å satt gått på et slikt prosjekt som 30-åring ...

Ambjørnsen har opprettet en egen gruppe på Facebook der han vil informere mer om prosjektet og fortelle når neste kapittel er klart.

– Jeg aner jo ikke hvordan dette går, sier Ambjørnsen.

Han kan bli sjuk, han er i høyeste grad i risikosonen for korona med langt fremskreden kols og dermed svekket lungekapasitet. Mac-en hans kan streike – og det er ikke bare, bare å få noen til å fikse den på sparket i en nedstengt storby. Han kan få «skrivesperre» – og skjer det så kan det bli bråstopp.

– Jeg har sagt til forlaget: Dere får ta det som det er. Det blir litt som korona. Ingen vet helt hvordan dette går.

Roman i sanntid

Handlingen i den nye boken er fiksjon, men bakteppet er særdeles aktuelt, opplyser Ambjørnsen, som påpeker at han er «en nyhetsjunkie». Det som skjer i virkeligheten akkurat nå i dag danner bakteppet i den nye romanen.

– Jeg følger med i nyhetsbildet og i debatter på Facebook. Det menes veldig mye forskjellig om korona. Fra dem som sier dette kun er en mild influensa til de som mener at nå er verdens undergang nær. Alle får en stemme i den nye boka og får lov til å ytre seg her.

– Det blir spennende å se hvordan dette blir mottatt. Gidder noen å sitte å vente i flere dager på neste episode nå om dagen? Vi er jo blitt vant med å sluke alle episodene i en TV-serie med en gang. Men her går ikke det. Jeg sitter jo og skriver videre etter at et kapittel er publisert.

Ingvar Ambjørnsen sier beskjedent at han tror det nye konseptet hans krever noen trofaste følgere. Han trenger at i alle fall «noen» sitter og venter på neste kapittel og kanskje diskuterer litt seg imellom på Facebook.

– Kan det være at du endrer handlingen dersom leserne kommer med tips og innspill underveis?

– Det kan de spare seg for! Akkurat på det punktet er jeg diktator. Jeg vet hvor jeg skal med dette.

– Men det er kult med diskusjoner og det hadde vært gøy om noen engasjerte seg.

Forlaget må betale for moroa. Jeg er profesjonell, og jeg jobber ikke gratis

Ingvar Ambjørnsen

  • Født i 1953 i Tønsberg, oppvokst i Larvik.

  • Bosted: Hamburg, Tyskland. Gift med den tyske oversetteren ­Gabriele Haefs.

  • Har gitt ut over 40 bøker. Debuterte med «23-salen» i 1981. Slo for alvor igjennom med «Hvite Niggere» i 1986. Har skrevet en rekke romaner, men også flere novellesamlinger.

  • Den første Elling-boken, «Utsikt til paradiset» utkom i 1993. I 1999 kom den fjerde, «Elsk meg i morgen». Så gikk det mange år før Elling hadde et comeback i 2019 med «Ekko av en venn».

  • Ambjørnsen har også skrevet flere ungdomsbøker om Pelle og Proffen», samt barnebøker om «Samson og Roberto».

  • Elling-bøkene filmatisert tre ganger, det er blitt TV-serie og teaterforestilling av bøkene, og de er oversatt til en rekke språk.

  • I november 2014 gjorde han sin første opplesning med helt nytt stoff om Elling, med forestillingen «Elling vender tilbake». Deretter fulgte en opplesingsturné som gikk over store deler av landet.

  • Ambjørnsen siste bokutgivelser utenfor «Elling-universet» var «Natten drømmer om dagen (2013) og «Ut av ilden» og «Farvel til romanen» – begge fra 2014.

  • «Reiser i det skjulte» er hans siste prosjekt – en føljetongroman som publiseres fortløpende på nett. De første kapitlene ble publisert 27. april. Siste kapittel kommer når det kommer.

Jobber ikke gratis

Å skrive en bok tilpasset nettet og publisere underveis i skriveprosessen er ikke bare nypløyd mark for en forfatter. Det er også nytt for forlaget.

– For forlaget handler det nok om å prøve ut nye konsepter i digitale plattformer. Samt at de på denne måten kanskje trekker mer trafikk til sine nettsider, sier Ambjørnsen.

Så hever han stemmen en smule:

– Du, dette er viktig: Jeg gjør ikke dette gratis eller for moro skyld altså. Forlaget må betale for moroa. Jeg er profesjonell, og jeg jobber ikke gratis.

– Men det er gratis for leseren?

– Ja, jeg har spurt forlaget om det. Det er jo opp til dem. Men de har nok regna på det her, sier Ambjørnsen.

De leker ikke butikk i Cappelen Damm heller.

Ingvar Ambjørnsen hadde opprinnelig helt andre planer denne våren. Den historien som nå blir til uke for uke på internett, kunne blitt liggende i skuffen til evig tid.

– Du sier du skriver kortere kapitler og at dramatikken kommer tettere enn det som er vanlig i en roman. Blir dette en roman til slutt? I så fall vil jo dette ta tid?

– Det blir nok en romanaktig lengde tror jeg. Men her må man prøve seg fram. Prosjektet vil nok gå over sommeren og ut på høsten en gang.

– Blir det en «vanlig», innbundet bok av dette til slutt?

– Det får vi også se an. Jeg vet ikke. Det blir nok bok til slutt, men jeg tenker ikke så veldig mye på det nå.

Ukjent land – som korona

Å ta den pågående nettboka og putte den mellom to permer, vil kreve en del redigering og bearbeidelse, ifølge forfatteren selv. De korte kapitlene og de mange «cliffhangerne» passer kanskje ikke like godt i ordinært bokformat.

For redaktørene i forlaget er dette prosjektet også rart og annerledes. Deres kontrollerende rolle blir nærmest borte. Her finnes ikke tid til å diskutere innhold og plot og karakterenes utvikling.

– Redaktørene skal egentlig bare vaske teksten og lese korrektur. For eksempel passe på at bilen som ble omtalt som en Ford i kapittel tre ikke blir til en Volvo i kapittel åtte. Sånne ting. Det er det eneste de får tid til rett og slett.

– Ingen har gjort dette før. Det er ukjent land hele veien. Men sånn er det jo også med korona-nedstengingen.

Dreven i isolasjon

– Hvordan takler du korona-tiden?

– Jeg er jo vant med å ha hjemmekontor. Jeg har hatt det så å si hele yrkeslivet. Og nå som jeg er såpass dårlig med kols, så går jeg sjelden ut. Jeg er dreven i isolasjon, så for meg personlig er det ikke så stor forskjell. Men når det er sagt, så tror jeg dette er verre for folk i store byer som jo er mer eller mindre helt avsperra. Folk sitter i husarrest. Dere er heldige der oppe i Norge. Dere går jo på tur i skogen hele tida hele gjengen. Det kan man ikke nedover i Europa.

– Men tyskerne er flinke. Og det står bedre til her enn i Italia, Frankrike og Spania, sier Ambjørnsen.

–Du skrev jo på en ny Elling-bok da prosjektet om «Reiser i det skjulte» tok over. Kommer han tilbake?

– Elling kommer tilbake. Det er helt sikkert. Men jeg kunne ikke sitte med ham nå i denne situasjonen. Det ble feil. Jeg ville skrive om det som skjer nå. – Og det er jeg ikke alene om. Rolling Stones har jo også nettopp kommet med en ny låt som handler om korona-nedstengingen. Jeg synes den er kul, og la den inn den på Facebook-gruppa til den nye nettromanen.

– Ja, de har gjort det samme som deg de – tatten litt eldre tekst fra et upublisert materiale og skrevet den om slik at tematikken går rett inn i nåtiden. Visste du det?

– Nei, sier du det? Det visste jeg ikke. Da er jeg i godt selskap.

Powered by Labrador CMS