MusikkPlot

Marie Ulven, også kjent som girl in red.

– Jeg søker bare å lage musikk, og så tror folk de kjenner meg

Platedebuten står for døren for verdensberømte girl in red. Det har en noe uventet virkning på Norges nye eksportvare.

Publisert Sist oppdatert

Girl in red, alias Marie Ulven fra Horten, fremstår gjerne som selvsikker og uredd i intervjuer, rett frem og rett på sak. Men nå nærmer en viktig milepæl seg: Fredag slipper hun løs debutalbumet «If I Could Make It Go Quiet», det som det knyttes så store forventninger til.

Foto «If I Could Make It Go Quiet» har allerede fått flere sterke anmeldelser – av medier utaskjærs. Foto: Handout / NTB

Hun trodde ikke hun skulle være redd for mottagelsen. Det sier hun ikke lenger.

– Jeg begynner å bli nervøs. Det kjenner jeg på nå. Det strammer seg i skuldrene. Det er mye følelser og hardt arbeid som ligger bak. Og nå er det ikke på avstand lenger, det er som et problemer i et forhold; du tror du kommer til håndtere det bra til du står oppi det og følelsene er sterke.

Hun behøver ikke bekymre seg så mye, de første anmeldelsene utaskjærs er sterke og begeistret over det den norske ungjenta har begått. Selv er hun er mest opptatt av hva girl in red-fansen vil synes.

– Jeg bare håper at folk tar det imot og liker det. Jeg er redd for å bli misforstått. Det jeg håper vil skje, er at folk kan relatere seg, at de forstår meg. Jeg tenker mer på dette nå, jeg er blitt mer redd for at det ikke skal bety noe. Jeg har et sterkt ønske om at musikken min skal bety noe.

Trenger helhet

For den musikken hun hørte som fortsatt betyr noe for henne, er den som satte ord på noe hun selv ikke klarte. I intervjuene og omtalene av girl in red er det gjerne mye fokus på tekstene hennes, hvordan hun tar opp vanskelige ting. Selv sier hun:

– Jeg har en lett innstilling til det selv om jeg synger om heavy ting og er brutalt ærlig. Jeg vil at det skal være catchy. Folk legger mye inn i tekstene mine, leser litt mye inn i det; at de er selvbiografiske. Samtidig har jeg det gøy og lager musikk!

At det blir album på unge artister i dag er ingen selvfølge, men det er det for girl in red, som synes singler «er skranglete».

– Jeg synes album er på vei inn. Vi har hørt på singler veldig lenge. Jeg trenger litt mer kjøtt på beina, jeg trenger helheten – det å få være lenger inne i et univers. Det er så mye bruddstykker i dag, så mye som er oppstykket, at jeg savner kontinuitet og sammenheng.

Girl in red er stolt av albumet sitt, og forteller at hun «hører masse på det».

– Jeg har hatt min andel av impostor syndrome, men jeg har lært å tenke meg ut av det – til ikke å snakke meg selv ned. Den indre stemmen din har mye makt. Det snakker jeg om på albumet, at den slemmeste personen jeg har møtt, er meg selv. Og det er meg selv jeg er slem mot.

Har en plan

Hun synes det «er sykt» hvordan veien til verdensberømmelse har vært og er svært klar over at mange artistkolleger som «breaker», ikke klarer å holde oppe momentumet det gir. Girl in red-laget kjører på, og Marie Ulven sier hun «har en plan».

– Det er alltid å putte musikken først. Bli den beste musikeren jeg kan bli. Samtidig synes jeg det er vanskeligere å se fremover jo eldre jeg blir. Da jeg som 15-åring forestilte meg selv ti år frem i tid, trodde jeg at jeg skulle være lærer, og gift. Nå aner jeg ikke!

Det hun er sikker på, er at hun vil leve av musikk for alltid.

-Jeg kan se for meg hvordan jeg er 40 år og har folk som kommer til studioet mitt.

Studio har hun foreløpig ikke – men det kommer nok. Der skal gullplater og hedersbevisninger på plass. For hun har ikke pyntet med dem hjemme. Der skriver og komponerer hun derimot de feirede låtene.

– De bare kommer. Det viktigste er å sette seg ned og prøve.

I stuen har hun laget seg et lydstudio, omgitt av piano, gitar, bass, cello, saksofon, kalimba og en ukulele. Fra ekte instrumenter fant hun veien til å produsere digitalt. Hun arrangerer og utforsker, og sier det gir «uendelig med muligheter». Marie Ulven er medprodusent på «If I Could Make It Go Quiet», som har varierte låter – noe hun mener viser at hun er en produsent som kan skrive innenfor flere sjangre.

– Jeg liker det ansvaret. Jeg føler virkelig for det å kunne lime sammen disse elementene.

På den andre siden

Nå gleder girl in red seg til å komme seg ut og spille for folk igjen. Hun har en utsolgt Europa-turné klar våren 2022, og sier noe overraskende at det «er flaks at hun ikke er helt elendig på scenen».

– Det er rart at man tar det som en selvfølge at man skal gjøre konserter bare fordi man lager musikk. Det finnes gode performere som ikke har egne sanger, sier Marie Ulven, som heldigvis liker seg på scenen og uten å blunke fastslår årsaken:

– Jeg liker oppmerksomhet! Det er rått når folk i salen synger med, synger mine sanger. Det er en surrealistisk følelse å stå på scenen og ha kontroll over publikum. Ja, på en god måte da – få dem til å danse og ha det gøy.

Girl in red har erklært at hun ikke liker kjendiseri. Hun sier vi lever i «en rar tid»; snakker om hva artister som Justin Bieber og Taylor Swift har vært utsatt for i årevis og hvor lett folk tror på hva som blir sagt om kjente mennesker.

– Nå er jeg på den andre siden, som en konsekvens av at folk hører på musikken min. Jeg søker bare å lage musikk, og så tror folk de kjenner meg.

Og bedre blir det neppe: Over helgen skal hun på Jimmy Fallons «Tonight Show» i USA med millioner av seere.

Dette sier anmelderne ute

* Clash Magazine kaller den etterlengtede debutplaten for «dristig», og at den gode nyheten er at hun har klart å pakke ideene sine ned til «en supersterk, ultraslående 11 spors sangsyklus». Anmelderens konklusjon lyder: «Inspirerende, og mest av alt ufattelig catchy».

* The Quietus mener det er en plate «å elske og å lære utenat», der anmelderen trekker frem hvor uhemmet girl in red er – ikke bare i de bånn ærlige tekstene, men også i musikken som er minst like sårbar. Likevel finner anmelderen utgivelsen «kompleks og sofistikert» og fastslår at dette er «et av de mest lokkende, nye albumene jeg har hørt på lenge».

* The Line of Best Fit fastslår at «Ulvens debut tar henne nå til stratosfæriske nye høyder», mens Exclaim mener albumet «et er vitnesbyrd om girl in reds raske vekst som artist» der hun balanserer «fengende poesi med dansbart raseri og brutal ærlighet».

Fakta / girl in red:

* Marie Ulven Ringheim, norsk låtskriver, komponist, artist og produsent f. 1999 i Horten.

* Under artistnavnet girl in red kom hun med låten «I Wanna Be Your Girlfriend» i 2017 på SoundCloud. I 2018 ble hun Årets Urørt hos NRK. Hun gikk viralt i sosiale medier og oppnådde allerede i 2018 millioner av streams på singlene hun slapp, ifølge Allmusic. I dag er girl in red oppe i 150 millioner strømminger på Spotify.

* Utgivelser: En lang rekke singler, samt EP-ene «Chapter 1» (2018) og «Chapter 2» (2019). Slipper debutalbumet «If I Could Make It Go Quiet» 30. april 2021.

* Priser: Gaffaprisen i 2018, Årets Stjerneskudd under by:Larm 2019, Årets Artist under P3 Gull i 2020, Årets Internasjonale Suksess under Spellemann for 2020. Hun sto også på kortlisten til BBCs Lyden av 2021-konkurranse, og var nominert til Årets gjennombrudd under Spellemann for 2019.

* Har fått bred oppmerksomhet ute, med store intervjuer hos NME, BBC og ble tidligere i år løftet frem av Spotify på deres Radar-liste over fremadstormende nye artister.

* Singelen «Serotonin», som nå har fått følge av en musikkvideo, er resultatet av et samarbeid med Finneas, den Grammyprisvinnende broren til Billie Eilish.

Powered by Labrador CMS